Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Kako da vam šminka duže ostane na licu

Kako da vam šminka ostane duže na licu…

Vjerovatno vam se nekad desilo da šminka, koju ste ujutru stavili na lice, “nestane” ili se potpuno razmaže nakon nekoliko sati. Sav trud koji ste upotrebili da biste izgledali savršeno se izbrisao, a vi ste na kraju opet izgledali kao da ništa niste uradili.

Zato vam preporučujemo da pročitate naše savjete koji će vam sigurno pomoći da stanete na put ovom problemu. Od sada nećete morati previše da se brinete o vašem make upu, jer će on biti tu, kao i prije nekoliko sati kada ste ga prvi put nanijeli.

1. Uradite piling kože

Lagano uklonite mrtve ćelije sa kože lica uz pomoć rukavice ili neke druge mekane tkanine i preparata za piling.

2. Zatim namažite hidratantnu kremu

Da se ne biste našli u situaciji da vam se koža ljušti zajedno sa puderom, ali i da biste je dovoljno nahranili nakon pilinga – namažite je sa hidratantnom kremom koja ima laganu formulu – čak i ako imate masnu kožu. Nakon nanošenja kreme, sačekajte par minuta da je koža potpuno upije.

3. Primer

Ako želite da vam šminka zaista traje dugo, onda je potrebno da iskoristite primer. Primer će puderu dodati funkciju zaštitne barijere, pa kada vam koža postane suha ili masnija u toku dana, neće dozvoliti da vam se sve “istopi”.

4. Provjerite puder

Formule bez ulja traju duže kada se stave na lice, ali ako je vaše lice suho, najbolje je da upotrijebite puder koji ima hidratantno svojstvo. Značu, uvijek birajte tečni ili kremasti puder, kako biste izbjegli stvaranje fleka.

5. Koristite dva rumenila

Ova tehnika se zove “sendvič” – kada nanesete kremasto rumenilo prije, a rumenilo u prahu poslije nanošenja pudera. Na ovaj način ćete boju održati na mjestu tokom cijelog dana. Najbolje je da upotrijebite jedno rumenilo u narandžastoj nijansi, a drugo u roze, kako biste stvorili efekat prirodnog rumenila.

6. Slojevito nanosite karmin

Za usne na kojima će i dalje biti boje nakon ispijanja kafe, morate da stvorite čvrstu boju u slojevima. Za ovo će vam biti potrebni puder u kamenu, karmin i olovka u sličnoj boji. Prvo nanesite malo pudera u kamenu preko usana, a zatim uokvirite spoljne linije usana olovkom. Olovkom takođe popunite cijele usne, a zatim na samom kraju nanesite karmin.

7. Sjenku stavljajte preko eyelinera

Kako bi vam savršeno iscrtana linija na kapcima stajala cio dan, preko nje stavite malo sjenke koja će fiksirati eyeliner.

8. Koristite vodootpornu maskaru

To je najbolji način da izbjegnete “rakunske oči” usljed skidanja maskare. Ako vam vodootporna maskara previše isušuje trepavice, stavljajte je kao završni prelaz, preko klasične maskare koju inače koristite.

9. Fiksirajte šminku

Uvijek fiksirajte na kraju šminku – sprejem za fiksiranjem ili puderom u prahu. Ovo će stvoriti barijeru između baze-pudera i spoljnih uticaja, pa će glavni dio šminke trajati duže na vašem licu.

10. Ne dirajte lice rukama

Vjerovatno to nesvjesno radite, ali tokom dana sigurno dodirujete lice iz različitih razloga. Ali, upravo to diranje lica može ukloniti veći dio šminke i pokvariti vam izgled. Malo se usresredite na svoje pokrete i kontrolišite ruke.

ličitih razloga. Ali, upravo to diranje lica može ukloniti veći deo šminke i pokvariti vam izgled. Malo se usresredite na svoje pokrete i kontrolišite ruke. (zenskimagazin.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,