Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Kada treba da donesete tešku i važnu odluku: Pravilo 10/10/10

Preuzmite sliku

Sve bi mnogo bilo bolje kada bismo imali “undo” dugme nakon odluka…

Jedan od najgorih “neprijatelja” u rješavanju konflikata jeste zadovoljenje kratkih, burnih emocija. Ljudi najčešće žale zbog odluka koje su doneli kada su bili suviše ljuti, gramzivi, uplašeni… Sve bi mnogo bilo bolje kada bismo imali “undo” dugme. Ali, ne možemo da poništimo odluke koje smo donijeli, zato moramo pažljivo da biramo.

Lakše je riješiti dileme i sagledati probleme kada se sa njima suočava neko drugi. Kada treba mi sami da donesemo odluku, kada treba da se uhvatimo u koštac sa problemom, onda, kao da ne možemo da se izvučemo iz nekog lavirinta. Zaslijepljeni smo, vrtimo se u krug. Zato postoje tehnike koje olakšavaju donošenje komplikovanih odluka.

Jednu od tih tehnika smislila je Suzy Welch, autorica više knjiga o biznisu. Nazvala ju je 10/10/10, i pomaže nam da razložimo odluku na tri vremenska dijela:

Kako ću se osjećati za 10 minuta (od trenutka kada donesem odluku)?
Kako ću se osjećati za 10 meseci?
Kako ću se osjećati za 10 godina?

Ovo pravilo nam elegantno stavlja do znanja da svaka važna odluka ima kratkoročan i dugoročan uticaj. Posebno je važan dugoročan uticaj o kome često ni ne razmišljamo.

Možda će vas raskid i za 10 mjeseci boljeti, ali ćete za 10 godina imati drugu, zdravu i sretnu vezu i bolji život. Možda će se karijera koju ste izabrali pokazati dobrom za 10 mjeseci, ali za 10 godina ćete morati da je mijenjate… To što odbijate da sa kolegom ili koleginicom obavite neprijatan razgovor, samo je zadovoljavanje kratkoročne emocije.

Naravno, to ne znači da je dugoročna perspektiva ona prava. Pravilo 10/10/10 omogućava da sagledamo različite vremenske perspektive, i daje sigurnost da zadovoljavanje kratkoročne emocije nije jedini motiv u donošenju važnih odluka. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,