Petak, 22. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Ispovijest: ‘Moja beba dala mi je rak’

Mlada majka iz Velike Britanije bori se za život nakon što je saznala da je zbog trudnoće oboljela od rijetke vrste karcinoma.

Naime, Ashley Shaw (26) osjećala je kako nešto nije u redu nakon što je rodila svoje treće dijete, sada dvogodišnju djevojčicu Laylu. Njene mjesečnice nakon poroda bile su neuobičajeno jake i imala je žestoke abdominalne bolove.

Ashley je kazala kako je imala dvije teške trudnoće sa svojim sinovima, sada osmogodišnjim Dylanom i šestogodišnjim Declanom – ali nije bilo nikakvih problema dok je nosila Laylu, sve do 32. sedmice trudnoće.

Layla je rođena osam sedmica ranije sa samo 2,23 kilograma, ali s vremenom je ojačala.

No, Ashley nije imala sreće, prenosi Jutarnji.hr.

Nakon rutinskog papa testa, nalazi su joj otkrili gestacijsku trofoblastičnu bolest, odnosno rijedak zloćudni tumor koji se razvija u maternici, a nastaje nenormalnim rastom stanica posteljice tokom trudnoće.

Procjenjuje se kako se ovaj oblik karcinoma pojavljuje u manje od 1 posto svih karcinoma ženskog reproduktivnog sistema.

Iako se ovaj rak može liječiti operacijom, zračenjem i hemoterapijom, najbolje šanse da ova mlada majka preživi bile su da se podvrgne potpunoj histerektomiji kako ne bi metastazirao.

To je i učinila, iako je to značilo da mlada Ashley neće više moći rađati, što joj je jako teško palo: naime, sada je u novoj vezi nakon što se rastala, a njen novi izabranik sada se mora nositi s njenom dijagnozom.

– Dijagnosticirali su mi depresiju i pripisali mi lijekove i savjetovanje. Osjećam se kao grozna majka jer nisam mogla biti tu za svoju djecu dok sam se oporavljala. Više nemam maternicu i osjećam se grozno zbog toga, kao da nisam žena – istakla je.

Ashley se nada kako će njena priča pomoći podići svijest o ovoj rijetkoj vrsti karcinoma kako bi žene što ranije dobile dijagnozu.

– Ako mogu samo jednu ženu potaknuti da ode ljekaru kada primjeti da nešto nije u redu, onda je vrijedno svega – zaključila je. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,