Subota, 3. Decembar 2016.
Preuzmite sliku

Hranite se u skladu sa godinama: Šta jesti u dvadesetim, tridesetim, četrdesetim

Jedan način ishrane ili dijeta vam neće prijati isto u različitom razdoblju života. Pogledajte kako bi trebalo da se hranite u zavisnosti od godina.

Ako imate od 20 do 29 godina
Najčešće nema ozbiljnih problema sa težinom u ovim godinama, naročito kod osoba koje su u djetinjstvu i adolescenciji imale normalan indeks tjelesne mase. Možete “izgubiti” par kilograma bez ikakvih problema. Najbolji način za skidanje kilograma je voćna dijeta, jer je voće bogato vitaminima i odlično se “slaže” sa povećanim naporima tokom fizičkih aktivnosti. Pektin, voćna kisjelina i kalijum sagorijevaju kalorije, poboljšavaju metabolizam i varenje.

Primjer jelovnika:

Doručak: jedna jabuka i kaša od jedne kašike ovsenih pahuljica preko noći potopljenih u jogurt sa malo mliječne masti.

Užina: jedna jabuka.

Ručak: jedna jabuka isječena na listove, dvije pune kašike spanaća prethodno naparenog dva minuta, sve to preliveno sosom od jednog niskomasnog jogurta, kašičice maslinovog ulja, jedne kašičice prirodnog sirćeta od jabuka i jedne kašičice vode.

Užina: jedna jabuka i nekoliko oraha.

Večera: jedna jabuka isječena na kockice i prelivena sokom od jednog limuna, i 125 g izmrvljenog nemasnog sira. Sa ovakvim režimom ishrane tri dana i pojačanom aktivnošću, može da se „skine” dva do tri kilograma.

Ako imate od 30 do 39 godina
Kada pređete tridesetu godinu metabolizam se usporava, pa je potrebno smanjiti unos kalorija čak i ako ste fizički aktivni. Zaboravite na ideje brzog mršavljenja i šokova organizma naglim promjenama režima ishrane. Ako brzo smršate, to će vas učiniti naizgled nekoliko godina starijim, jer će koža izgledati opušteno i izborano. U ovim godinama cilj dijete treba da bude gubitak najviše do dva kilograma mjesečno. Idealan način ishrane u ovom životnom dobu podrazumijeva mnogo povrća koje će spriječiti napade gladi i oscilacije u težini. Uz pravilnu ishranu, obratite pažnju na njegu, jvežbanje i masažu.

Primjer jelovnika:

Doručak: kašika ovsene kaše i kornfleksa, nemasno mlijeko i rendana šargarepa.

Užina: jedan krastavac sa limunovim sokom.

Ručak: dva kuvana krompira (sa ljuskom) sa puno salate od povrća (možete bilo koje povrće).

Užina: jedna crvena slatka paprika.

Večera: salata od povrća i jedno parče ražanog hljeba.

Ako imate od 40 do 49 godina
Skoro svaka žena poslije četrdesete ima problem sa težinom. Naročito kod žena koje su ušle u menopauzu i njihovi polni hormoni polako prestaju da se luče, mišićna masa se ubrzano smanjuje, a masne naslage povećavaju. U ovim godinama mora veoma pažljivo da se bira ne samo hrana koja se unosi, već i doba dana kada se jede.

Najveću količinu hrane treba pojesti u toku prvog dijela dana, dok posljednji dnevni obrok mora da bude lagan, u ranim večernjim satima. Masnoće ne smiju da čine više od 30 odsto ukupnog dnevnog kalorijskog unosa. Koristite biljna ulja, jedite ribu i morske plodove redovno. U ovom životnom dobu tijelo počinje da zadržava tečnost, pa treba izbaciti namirnice koje podstiču zadržavanje vode, poput soli, soja sosa i preslanih obroka.

Primjer jelovnika: Skuvajte piru (150 g) i podijelite ga na tri porcije. Sve porcije pomiješajte sa dodatnim proteinima i to po rasporedu:

Doručak: pira sa jednom nemasnim jogurtom i jednom kašičicom meda.

Ručak: pira i 150 g kuvane ribe ili piletine.

Večera: pira sa parenim povrćem i jednom kašičicom biljnog ulja.

Za užinu možete jesti voće ili 90 gr nemasnog sira.

Dvije kašike ove smjese stavite u jutarnju kafu i istopite kilograme: Svi će vas pitati za recept!

Ako imate od 50 do 60 godina
Osobama poslije pedesete godine života treba oko 30 odsto manje energije nego mlađima. Jedite četiri ili pet manjih porcija dnevno, nemojte se prejedati. Ograničite unos soli na četvrtinu kašičice dnevno. Najefikasnije supstance koje razlažu masnoću su enzimi. Ananas je bogat enzimima i vitaminom C i odličan je kao pomoć digestivnom traktu.

Primjer jelovnika:

Doručak: jedna kriška ananasa i 90 g nemasnog mrvljenog sira.

Ručak: polovina ananasa i 90 g kuvane piletine, ribe ili nemasnog mesa.

Večera: jedna kriška ananasa i jedno parče ražanog hljeba sa jednim parčetom nemasnog sira.

Takođe, moćni razlagači masnoća su kivi, jabukovo sirće i artičoke kao i voda od kuvanih artičoka.

Ako imate više od 60 godina
U ovom dobu vaša mišićna masa je samo 15 odsto tijela. Ako želite da smršate, treba da mršavite veoma sporo jer brze dijete smanjuju dodatno vašu mišićnu masu. Glavno pravilo je da ne jedete više od 40 g masnoća dnevno.

Primjer jelovnika:

Doručak: jedan komad hljeba sa jednom kašičicom nemasnog jogurta.

Ručak: umjesto 50 g mljevenog mesa uzmite 50 g graha. Ali, ako ne možete bez mesa, jedite nemasno meso.

Večera: Komad šunke, uz komad sira sa 30 odsto masti. Na taj način unijet ćete 10 g manje masnoće u poređenju sa konzumiranjem sira sa 60 odsto mliječne masti.

Pijte najmanje dva litra vode. To će pomoći varenju i vašem metabolizamu.

Ključne riječi: , ,