Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
vjecnanje-brak
Preuzmite sliku

Dvanaest zaključaka koje sam izvela nakon dvanaest godina braka…

Svi su sretni kada ulaze u brak, ali šta se dešava nakon vjenčanja?

Evo šta kaže žena koja je „prevalila“ 12 godina braka, Olga Tsybakina, a prenosi site Bright Side. Može se mnogo naučiti od nje.

Ona kaže da se njen brak ne razlikuje mnogo od drugih brakova: život joj je ispunjen ljubavlju, ali i patnjom. Bilo je momenata kada se pitala da li da ostaje u braku, bilo je vremena intenzivnih nesuglasica, nerazumijevanja i povrjeđivanja.

Ipak, nakon 12 godina ona je i dalje u braku, a ovo su lekcije koje će ponijeti sa sobom.

1.Strast će nestati.

„Lude“ emocije, patnja, suze, i „opsesije“ partnerom, koje mogu da budu dio zaljubljenosti, sigurno prolaze. Veza treba da bude takva da se u njoj osjećamo dobro. Stabilna i mirna. Od nje očekujete toplinu i ljubav. Ako ne znate šta vas očekuje sljedećeg dana, to nije dobro.

2. Bračni život nije žurka.

„Srećni do kraja života“ krije činjenice da će biti bolesti, loših osjećanja, umora i stresa, ljutnje i uvreda u vezi. Pitanje je samo kako će se par izboriti sa preprekama.

3. Par treba da bude na istoj društvenoj ljestvici.

Činjenica je da se brakovi, u kojima partneri nisu na istoj društvenoj ljestvici, završavaju razvodom. Ljubav može da približi i spoji ljude, ali kad početni entuzijazam splasne, pojavljuju se „nepremostive razlike“ kao što je nesklad mentaliteta, stavova prema životu i novcu… Ne pokušavajte da oponašate bajke.

4. Partneri treba da se razvijaju zajedno.

Činjenica je da se ljudi vremenom mijenjaju. Različite situacije nas oblikuju, učimo, napredujemo, mijenjamo se… Ako partneri to ne rade bar približno sinhronizovano, brak najvjerovatnije neće opstati.

5. Morate da prihvatite jedno drugo.

Možda vas nerviraju neke navike vašeg partnera, i možda se ne slažete u nekim pogledima, ali na dubljem nivou, morate da ih prihvatite sa svim njihovim manama. Morate da dopustite svom partneru da bude ono što jeste. Naravno, možete da ga/ je ohrabrite da ide u dobrom pravcu, ali to bi trebalo da bude opcija ne uslov.

6. Žena ne bi trebalo sebe da stavlja na drugo mjesto, iza djece i muža.

Prvo nalazim vremena za sebe a onda za muža i dijete. Žena koja se žrtvuje zbog drugih, ubrzo će se osjetiti nezadovoljnom „iznutra“. Brak ne znači (samo) žrtvovanje niti treba da bude prepreka da budete nezavisna i zanimljiva osoba.

7. Morate da želite da budete sa svojim partnerom, ali on/ona bi takođe trebalo da bude slobodan/na.

U proteklih nekoliko godina, živjela sam prema ovom principu. Ne bojim se da će me moj muž napustiti, jer ima pravo da pronađe svoju istinsku sreću. Za mene, to je normalno. Važno je da za vas ne postoji katastrofalna stvar koju ne možete da prevaziđete. Vrijeme je da skinete roze naočale i razumijete da bilo koja osoba može da ode u bilo kom trenutku.

8. Svaka strana može da ima svoje interese i želje.

Svako treba da ima svoj lični prostor i vrijeme za sebe. To bi trebalo da bude aksiom za svaku vezu. Na primjer, „moje“ vrijeme uključuje vježbe, jogu, čitanje, dok moj muž voli da posjećuje prijatelje.

9. Definitivno bi trebalo da imate ljubimce.

Oni su izvor beskrajne radosti i uživanja.

10. Trebalo bi da imate slične temperamente.

Ako jedan partner puca od energije i ne može da se smiri dok ne pozavršava sve stvari, a drugi jedva prstom mrdne, šanse da brak opstane su male.

11. Strastveni seks nije najvažnija stvar.

Nakon 12 godina braka, nije uvijek moguće da imate strastveni seks i romansu kao prvog dana. Stvari se smiruju nakon tri godine „zajedništva“. Da biste imali snažna osjećanja jedno prema drugom, kao i želju, trebalo bi da se razumijete i volite. Intimnost je takođe važna, i treba da bude uzajamna.

Zapamtite – u „normalnim“ vezama gdje postoji ljubav, čak i seks može da bude manje važan. To nije više najvažnija stvar na svijetu, i to nije problem.

12. Odluke treba da budu zajedničke.

Odnosi se na velike, ključne odluke, one koje utiču na život oboje – Kako da odgajate vaše dijete, gdje da idete na odmor, koji auto da kupite…

Najvažnija stvar koja može da osigura dugoročni brak jeste želja da se postignu kompromisi, da se sasluša i čuje partner, da se ostavi prostora da provede vrijeme onako kako želi. Cjelokupan porodičan život kombinacija je ljubavi, povjerenja, obostrane podrške, strpljenja i snaga volje. Redoslijed po važnosti ovih stvari može da se mijenja na svakih nekoliko godina. (bizlife.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,