Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Djevojka koja ima shizofreniju crta svoje vizije kako bi se lakše nosila sa bolešću (FOTO)

Kate Fenner (18) dugi niz godina borila se sa psihičkim problemima da bi joj u 17. godini postavili dijagnozu – shizofrenija. Vrlo često proživljava napadaje tjeskobe, depresiju, a nerijetko i halucinira.

Svoju dijagnozu odlučila je pretvoriti u umjetnost te je počela raditi ilustracije halucinacija koje doživljava. Vrlo često to su bube, a nerijetko čuje i glasove.

Ilustracije koje dijeli na društvenim mrežama pomažu joj u borbi s bolešću, a istovremeno želi stati na kraj predrasudama i negativnim predodžbama o shizofreniji i drugim mentalnim bolestima.

Kate je oduvijek znala da ima neobične vizije, ali smatrala je to dijelom mašte. Kad je saznala da pati od teškog mentalnog poremećaja, našla je način kako da se nosi s problemom s kojim se psiholozi bore već decenijama.

“Nažalost, kad god kažem ljudima s čime se borim, imam dojam da me gledaju samo kroz prizmu bolesti. Oni vide stigmu koju su napravili mediji. Svi oni odvratni stereotipi za koje je kriv Hollywood. Zato sam odlučila biti otvorena i svojim crtežima pomoći sebi i drugima” rekla ja za portal BoredPanda.

“Uz vizualne halucinacije, tu su i glasovi i nasumični zvukovi. Ponekad vidim bube, lica i oči bez lica. Kako često vidim bube i depresija me čini beznačajnom poput muhe, bube na crtežima predstavljaju moju bolest. Baš tako gledam na nju, kao na beznačajan dio mog života koji me ne definiše”, dodala je.

Veliki broj mladih ljudi, koji pate od sličnih problema, često komuniciraju s Kate putem društvenih mreža te dijele svoja iskustva i načine kako se lakše nositi sa svakodnevnim životom s dijagnozom. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje