Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Deset znakova da je vaš partner previše posesivan

U početku ljubavne veze posesivno ponašanje može izgledati slatko i laskavo jer primate od partnera intenzivnu ljubav i odanost, ali nakon nekog vremena to se pretvara u gušenje i može biti opasno. Važno je prepoznati posesivnog partnera i na vrijeme pobjeći iz takve veze

Tanka je linija između zaštitnički nastrojenog i posesivnog partnera, no mnogi i dalje ne znaju pravu razliku. U čemu je razlika između nevine posesivnosti (one koja se obično pojavljuje u prvih nekoliko nesigurnih faza ljubavi) od agresivne posesivnosti? U kojem trenutku trebamo reći ”dosta je”?

Iako može biti teško priznati da imate posesivnog partnera, morate postati svjesni istine o vašoj vezi zbog vlastitog mira te znati prepoznati idućih 10 znakova koji otkrivaju previše posesivnog partnera:

1. Traži od vas da stalno ispunjavate njegove želje

Ukoliko ne udovoljavate željama partnera, niste poslušni ili ne ispunjavate ono što partner traži od vas, partner će vam prigovarati, i dalje zahtjevati neke stvari od vas, pa čak se poslužiti i emocionalnom ucjenom.

2. Kontroliše gdje idete, kada i zašto

Kada god želite ići van kako biste se našli s prijateljima, obitelji ili čak obavili kupovinu, vaš partner vam diše za vratom. Često će vas pokušavati ograničiti na ostanak kod kuće, koristeći neke manipulativne načine.

3. U životu mu nije potreban nitko drugi osim vas

Jedan od ključnih znakova koji ukazuju na posesivnog partnera je njegova sklonost da vas podsjeti da ste središte njegova svijeta i to toliko da mu nije potreban niko drugi, niti prijatelji niti porodica, osim vas. To ne mora uvijek biti znak posesivnosti, ali kada pokazuje bijes ili ljutnju prema vašim prijateljima, kolegama ili članovima porodice, onda jeste.

4. Pokušava sabotirati vaša prijateljstva

Kada vas partner pokušava odgovoriti od susreta s vašim prijateljima, kolegama ili članovima obitelji možete biti sigurni da je pretjerano ljubomoran i posesivan. Vjerovatno će ih kritizirati, analizirati, podsjećati na stare probleme koje ste s njima doživjeli ili čak izmišljati laži o onima koji žele provesti vrijeme s vama. Ponekad će vas čak pokušati okrenuti protiv vaših bližnjih.

5. Ne poštuje vaše osobne granice

U posesivnoj vezi osobni prostor kao da ne postoji. Ako imate posesivnog partnera, velike su šanse da će “prisvojiti” vaš osobni prostor zbog čega se možete osjećati kao da nikada nemate mira.

6. Kontroliše kakvu odjeću nosite

Posesivni partner željet će vam dati odobrenje za odjeću u kojoj namjeravati izaći van te će uvijek otvoreno procijeniti što ste odjenuli kako bi bio siguran da je to “prikladno” i prema njegovim standardima.

7. Neprestano vam šalje poruke kada ste vani

Iz nekog razloga, čini se kako vas vaš partner uvijek provjerava kada ste vani, šalje vam poruke i zove više nego obično.

8. Želi biti uključen u sve vaše odluke

Svaka odluka koju donesete – vaš partner želi biti dio nje. Često ćete se čak osjećati pod pritiskom da učinite ono što on žele da učinite, čak i ako odluka nema veze s njim.

9. Manipuliše vama emocionalno ili psihički

Posesivni partneri žele da osoba s kojom su u vezi osjeća manjak samopouzdanja. Skloni su emocionalnoj i psihičkoj manipulaciji i kraj njih se možete osjećati kao da ne znate šta je doista najbolje za vas.

10. Kaže ”to sve radim iz ljubavi”

Svu svoju ljubomoru, paranoju, potrebu za kontoliranjem i toksično ponašanje opravdava riječima da to sve radi iz ljubavi te tako izbjegava odgovornost i krivnju. Možda ste povjerovali u takvu ispriku kako bisteopravdali partnerovo destruktivno ponašanje, samo zato jer ste nesvjesno previše uplašeni da se suočite s realnošću. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,