Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Deset najboljih jela na svijetu prema odabiru CNN-a

Preuzmite sliku

Nije lako odabrati samo 10 najboljih jela, nama bi bilo još teže jer je teško biti objektivan pored klasika s “ovih” prostora…

Hrana je sigurno jedan od najvećih poticaja za odlazak na neko putovanje, istraživanje egzotičnih i dalekih krajeva. A koja je hrana najukusnija? Pogledajte kako je ugledni CNN rangirao, prema njihovom mišljenju, najbolju hranu koju je čovječanstvo kreiralo, prenosi punkufer.hr.

1. Curry Massaman, Tajland

  • Kralj curryja – Massaman poslužuje se na Tajlandu i ima sve što jedan curry treba imati: dobro je začinjen, sladak, s notom kokosa. A ova hrana na Tajlandu se prodaje na svakom uglu.

    2. Pizza Napoletana, Italija

  • Najbolja pizza i dalje je ona iz Napulja zahvaljujući visokokvalitetnim sastojcima koji idu u nju. Morska sol, kvalitetno pšenično brašno, isključivo svježe rajčice, maslinovo ulje, bosiljak, ručno umiješeno tijesto i krušna peć potrebni su za njeno spravljanje.

    3. Čokolada, Meksiko

    Ima je u svakoj trgovini, no ona originalna, iz Meksika, ipak je nešto drugo. Maje su je pili, kasnije se proširila svijetom i od tekućeg postala kruti proizvod u kojem uživaju svi. A meksičku čokoladu možete kupiti i kod nas.

    4. Sushi, Japan

  • Tradicionalno japansko jelo koje se do 17. stoljeća pripremalo potpuno drukčije nego danas. Hiljadama godina to je bila fermentirana riba s rižom koja se konzervirala solju, a između 17. i 19. stoljeća počeo se razvijati njegov današnji oblik. U Japanu to je jednostavno jelo od riže začinjene octom i jednog povrća ili ribe, a danas se poslužuje kao fast food.

    5. Pekinška patka

  • Polako pečena u rerni, hrskava i prelivena glazurom maltoznog sirupa, a poslužuje se s palačinkama, lukom i umakom hoisin, od soje, bijelog luka i čilija ili u slatkom umaku od graha.

    6. Hamburger, Njemačka

  • Treba li šta reći o ovom sendviču u okruglom pecivu čiji je glavni sastojak meso? Vrstu mesa možete prilagoditi svom ukusu, kao i dodatke od povrća i umaka.

    7. Penang assam laksa, Malezija

  • Jedno od najpopularnijih jela na Maleziji, začinjeno-kiselkasti temeljac od ribe s nudlima, čilijem, metvicom, limunskom travom, lukom, ananasom, đumbirom…

    8. Tom yun goong, Tajland

  • Škampi, gljive, paradajz, limunska trava, lišće kaffir limete i galangal, obično s puno kokosovog mlijeka i vrhnja, sve to čini ovu specifičnu tajlandsku juhu koja sadrži sve okuse: kiselo, slano, ljuto i slatko.

    9. Sladoled, globalno

    U svakoj prodavnici i u svakoj slastičarnici, a srećom, svugdje ih je pregršt. Iako ćemo rado pojesti bilo kakav sladoled, ipak su nam draži oni od domaćih sastojaka, a ne od gotovih smjesa.

    10. Pileća muamba, Gabon

  • Piletina, ljuti čili, češnjak, rajčice, sol, papar i bamija s puno, puno maslaca glavni su sastojci ovog posebnog jela. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,