Nedjelja, 16. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Četiri razloga da pustite djecu da se svađaju bez vašeg uplitanja

Iako dječje svađe grozno zvuče, postoji nešto pozitivno u njima i to bi trebalo da bude dovoljan razlog da ih pustite da svoje svađe riješe na svoj način.

Ako imate više od jednog djeteta tad ste sigurno doživjeli ili svakodnevno proživljavate njihove male, a katkad i velike razmirice koje nerijetko završavaju glasnom svađom, neželjenim udarcima i uplakanim licima.

I tada ste vjerovatno, kao i svaki drugi roditelj na svijetu koji želi da spriječi svađu, odlučili da se upletete se da biste svađu riješili mirnim putem i podstakli ih da se na takav način više ne svađaju.

Međutim, čak i u takvim konfliktima, koji nekad grozno zvuče, postoji nešto pozitivno i to bi trebalo da bude dovoljan razlog da ih pustite da svoje svađe riješe na svoj način.

Zašto?

Konflikti podstiču kreativnost

“Uplitanje u dječje svađe jedan je od načina da roditelji osiguraju djeci miran i stabilan dom, međutim, ako djeca ne budu izložena neslaganju time bismo mogli da ograničimo njihovu kreativnost, moć rasuđivanja i argumentovanja svojih želja i stavova. Svađe nisu uvijek loša stvar”, naglasio je nedavno Adam Grant, profesor psihologije i menadžmenta na Writes University of Pennsylvania koji smatra da se ne bi trebalo da se bojimo običnih svađa iz dnevnog boravka jer one djecu ujedno uče moćima pregovaranja, preuzimanja odgovornosti pa čak i pravljenju kompromisa, te se zbog istih tih razloga roditeljima savjetuje da ih puste. Ne treba da se boje čak ni da svoje partnerske razmirice izlože otvoreno pred djecom. Grant pritom navodi i jedno istraživanje koje direktno povezuje kreativnost odraslih koji su rasli u manje skladnim domovima te je otkriveno da je baš taj povremeni nesklad pozitivno uticao na njihov kasniji nivo kreativnosti.

Kad sami rješavaju svoje sukobe, postaju nezavisniji

Da se psiholozi pitaju oni bi se u dječji sukob upleli tiho, ali samo onda kad bi sukob zaprijetio da preraste u nasilje. S njihovim se mišljenjem slaže i Melisa L. Fenton, blogerka i majka četvoro djece koja je postala slavna nakon video posta u kom dvoje njene djece nose “majicu ljubavi” u kojoj su zajedno, da bi smirili svoju svađu i plesali u čvrstom zagrljaju.

Međutim, kako i ona sama kaže, to bi mogla biti dobra terapija za djecu, ali život nam često ne ostavlja dovoljno vremena da bismo se djeci posvetili lukavim terapijama i zato je zapravo bolje što prije ih pustiti da svoje svađe pokušaju da riješe sami. Dokle god djeci bude trebala treća strana koja će rješavati njihove sukobe, oni neće znati da ih riješe sami.

Svađe ih pripremaju za veće društvo

Djeca koja su navikla da se raspravljaju, traže svoje i argumentovano insistiraju nisu i neće biti šokirana kad se jednom nađu u većem društvu. Ako će roditelj rješavati sukobe svoje djece i prije nego što oni pređu u pravu bratsku svađu, takva djeca neće znati da se bore za sebe jednom kad roditelj ne bude u blizini. Djeca moraju što pre da nauče kakoda se izraze i kako svoje argumente da iskoriste u svoju korist. Za to nema boljeg razdoblja života od djetinjstva i nema boljeg partnera za učenje rešavanja konflikata od braće i sestara”, mišljenja je Grant.

I kasniji život i poslovni svijet

Moć uvjeravanja, argumentovanja, pa čak i muljanja u svoju korist, važne su vještine koje će djecu bolje pripremiti za kandže poslovnog svijeta. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,