Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Četiri najopasnije svađe koje pokazuju da veza neće uspjeti

“Povremene svađe su sasvim normalan dio ljubavne veze, ali postoje i one koje su jasni pokazatelji da nemate budućnost”, ističe psiholog John Gotman.

Poznati psiholog John Gotman sa Univerziteta Washington je na osnovu analize podataka izmjerio uspješnost i propast emotivnih veza.

Na ovoj studiji je radio čak nekoliko decenija, te je utvrdio koji su obrasci ponašanja zbog kojih se parovi odlučuju na raskid.

Upravo zato izdvojio je četiri vrste najopasnijih svađa koje se u najvećem broju slučajeva završe raskidom.

1. Kada stalno ocjenjujete partnera 

“Kritikovati svog partnera je drugačije od nuđenja mišljenja ili izražavanja nezadovoljstva. Posljednja dva slučaja govore o određenim problemima u odnosu, a prvi je napad na čovjeka”, ističe Gotman.

On savjetuje da sve što izgovarate bude veoma konstruktivno ili da pomaže odnosu. U suprotnom, destruktivne kritike mogu povrediti drugu stranu, iz čega ne može proizići ništa dobro.

2. Prezir 

Usljed čestih svađa i guranja stvari pod tepih, neki parovi dođu do veoma ekstremnih osjećanja. Kod njih, koliko god se zaklinjali na vječnu ljubav, jedna strana umisli da je superiornija, obično počinje da vrijeđa i omalovažava partnera, a u nekim slučajevima i njegovo obrazovanje, izgled, porodicu…

3. Stalno se branite 

U slučajevima kada jedna strana počne da kritikuje nešto što volite, normalno je da zauzimate odbrambeni stav i počinjete da se branite. Ipak, ovo u vezama nije tako dobro. Savjet psihologa je da pronađete izvor problema i vodite otvoren i konstruktivan razgovor. Ako predugo budete štitili sebe i svoje interese, izgubićete snagu, a odnos će se pokvariti.

4. Podizanje zida 

Iako zvuči čudno, u mnogim vezama se dešava da jedna strana podigne zid oko sebe, tj. potpuno se zatvori pred partnerom. Izbegavanje komunikacije i guranje problema pod tepih može biti samo trenutno rješenje. Ipak, tako samo možete pogoršati odnose, te vezu dovesti do nepopravljivog stanja. (super žena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,