Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

3D print bebe iz utrobe kako bi ih mame mogle vidjeti i prije rođenja (VIDEO)

Je li to kraj ere mutnih snimaka s ultrazvuka?    

Ruska kompanija Embryo 3D na čelu s Ivanom Gridinom započela je uslugu izrade 3D printa bebe iz utrobe koju rade uz pomoć ultrazvučnih snimaka.

A iako sve zvuči pomalo čudno, ideja je zapravo razvijena kako bi budući roditelji i ljekari koji vode trudnoću mogli detaljnije vidjeti bebu u slučaju tjelesnih abnormalnosti kod razvoja ploda.

Gridin je priznao da je na ideju došao zbog svoje dobre prijateljice koja se bojala da se njena beba ne razvija kako treba pa je nju i uzeo kao primjer razrade ideje.

Nešto slično već su 2016. godine ponudili i Brazilci koji su razvili tehnologiju virtualnog
Oculus Rift 3D prikaza bebe, napravljenu uz pomoć ultrazvučnih i MR snimaka, a kojoj je također cilj otkrivanje najsitnijih detalja bebina izgleda u maternici kako bi se otkrile eventualne nepravilnosti.

No Rusi su ovim daljnjim korakom doista napravili revoluciju jer budući roditelji sad ne samo da mogu dobro vidjeti kako njihova beba izgleda u tom trenutku razvoja te provjeriti je li s njom sve u redu, nego je mogu doslovno dotaknuti, pridržati i zagrliti, tačno onako kako beba izgleda skrivena u majčinu trbuhu.

A iako sve to i dalje zvuči malo creepy, činjenica je da tehnologija razvija pa se i za buduće roditelje ovakva usluga doista čini kao mnogo bolja alternativa mutnim fotografijama s UZV-a. Čak i kad pričamo o 4D snimku. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,