Srijeda, 20. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Za pet godina 38 osuđujućih presuda za korupciju

Sudovi u BiH su u proteklih pet godina donijeli 38 osuđujućih presuda protiv predstavnika izvršne, zakonodavne ili sudske vlasti za koruptivna djela.

Analiza Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koja je dostavljena Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokazuje da su tužilaštva na kantonalnom, okružnom i državnom nivou, te u Brčko Distriktu, u zadnjih pet godina podigla protiv predstavnika vlasti ukupno 84 optužnice za korupciju.

Od ovih optužnica, 38 ih je rezultiralo osuđujućim presudama, navodi se u analizi. Ipak, za sada je samo pet presuda pravosnažno.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija kaže da je činjenica da pravosuđe u BiH ima najviše problema s procesuiranjem visokopozicioniranih predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti za korupciju, ali da analiza pokazuje da “političari nisu zaštićeni”.

“Uvijek trpimo kritike da ništa ne radimo oko korupcije i istina je da postoji određen problem s procesuiranjem osoba višeg profila, međutim ne stoji kritika da se ništa ne radi. U principu, imamo tu veliki broj osuda, ima i uslovnih kazni, ali ima i zatvorskih, i vidimo da nema izbjegavanja da se procesuiraju ovi ljudi”, ističe Tegeltija.

Prema analizi, najveći broj presuda je po optužnicama Kantonalnog tužilaštva Bihać i Specijalnog tužilaštva Republike Srpske sa po osam, zatim slijede tužilaštva u Tuzli i Brčkom sa po pet, te Zenici sa četiri. Državno tužilaštvo u zadnjih pet godina ima samo tri presude, Livno i Mostar su imali po dvije te Banja Luka i Goražde po jednu presudu.

Najveća kazna izrečena je bivšem načelniku općine Brod Milovanu Čereku, kojeg je Specijalno tužilaštvo Republike Srpske optužilo za primanje mita. On je proglašen krivim i osuđen na tri godine zatvora.

U analizi koja je dostavljena BIRN-u BiH navodi se da u zadnjih pet godina nije bilo presuda protiv nosilaca izvršne, zakonodavne ili sudske vlasti za koruptivna djela po optužnicama Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Donijete su četiri presude za korupciju, ali ne protiv predstavnika vlasti.

Najviše optužnica, kako stoji u analizi, podignuto je protiv ministara na različitim nivoima, ukupno 18, dok je 17 rukovodilaca javnih institucija obuhvaćeno optužnicama. Zatim slijede načelnici općina i pomoćnici ministara, protiv kojih je podignuto 13 optužnica, a po jedan postupak je pokrenut protiv člana Predsjedništva BiH, premijera vlada i kantona.

Tegeltija tvrdi da percepcija da se korupcija nikako ne procesuira proizlazi iz toga da građani samo vide predmete protiv predsjednika stranaka.

“To je jedna vrsta problema, jer ljudi samo gledaju te predmete… Ali generalno kada se pogleda cijela država, ne stoji ta priča da se ne radi na predmetima korupcije”, kaže predsjednik VSTV-a.

On dodaje da “stalne kritike na pravosuđe” dovode do niskog nivoa povjerenja javnosti.

“Mislim da je potrebno i malo pozitivnije priče. Sudijama i tužiocima je to potrebno kako bi dobili malo više poticaja u radu, da ne vidimo uvijek samo kritike, ali i građanima, da povrate povjerenje u sistem”, kaže predsjednik VSTV-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,