Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Vlada ne smije Kuvajćanima dati veća prava nego bh. građanima, bez obzira na novac!

Delegat u Domu naroda FBiH Predrag Kojović reagovao je na prijedlog Amabasade BiH u Kuvajtu prema Vladi FBiH kojim se traži da državljani Kuvajta, kao fizičke osobe, dobiju pravo vlasništva nad nekretninama u BiH.

“Ambasada je tražila od Vlade da Kuvajt bude izuzet iz sistema reciprociteta, koji je uveo Zakon o stvarnim pravima iz 2014. Država BiH može omogućiti državljanima da budu vlasnici nekretnina u BiH, samo ako i njihove države građanima BiH garantuju isto to pravo. Ovdje imamo slučaj da Kuvajt našim građanima ne daje takva prava, a traži se od nas da mi damo povlašteni status državljanima Kuvajta. To bi bila diskriminacija i to je neprihvatljivo”, kaže Kojović, prenosi Fena.

Dodao je da se Ambasada BiH u Kuvajtu poziva na „moguću finansijsku dobit“, zbog čega predlaže ove mjere.

“Ovim Ambasada, koliko vidim, želi reći sljedeće: građani BiH nemaju para, Kuvajćani imaju, pa zato Kuvajćani trebaju imati veća prava nego građani BiH. Nijedan građanin i politički predstavnik BiH koji poštuje Ustav ne smije i ne može pristati na tu logiku. Niko ne smije imati povlašteni status pred zakonom – samo zato što ima više para”,  dodao je.

Naglasio je da Vlada FBiH mora odbiti čak i da razmatra ovaj prijedlog Ambasade BiH u Kuvajtu.Poručio je da parlamentarci Naše stranke nikada neće podržati ovakvu mjeru, jednako, nada se, kao i svi drugi koji smatraju da država BiH, u smislu principa i zakona na kojima počiva, nije na prodaju, saopćeno je iz Naše stranke. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,