Nedjelja, 27. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U topljenim sirevima u listićima samo polovina sadržaja je sir

Polovica topljenog sira u listićima sastoji se od sira, a ostatak čine drugi mliječni sastojci i aditivi.

Ovo je rezultat komparativnih testova koje je Udruženje potrošača Slovenije provelo za topljene sireve u listovima raznih proizvođača i trgovačkih robnih marki, piše mariborska Večer.

Topljeni sir proizvodi se od sira koji zbog tehnoloških grešaka (nepravilnog oblika) ili nepravilnog zrenja ne dolazi do polica i trebao bi završiti u hrani za životinje, ili čak u smeću. Mješavini rezanih ili ribanih sireva (tvrdi, polutvrdi, meki) dodaju se drugi mliječni i nemliječni sastojci, kao što su mlijeko, vrhnje, surutka, mlijeko u prahu, maslac, začini, soli, aditivi i arome. Tehnološki važni aditivi u topljenim sirevima su emulgirane soli koje omogućavaju formiranje i održavanje homogene smjese. Pripremljenu mješavinu potom tope i miješaju da se formira homogena tekuća smjesa, koju oblikovanu u listiće pakiraju u plastičnu foliju i hlade. Topljeni sir je vrlo postojan, traje i do godinu dana, a također je praktično pakiran za jednostavnu upotrebu u domaćinstvu i ugostiteljstvu, navode iz Udruženja potrošača, prenosi Indikator.

U komparativnom ocjenjivanju topljenih sireva u listovima su na osnovu popisa sastojaka utvrdili da sadrže 48 do 55 posto sira. Na četiri uzorka sadržaj sira nije napisan.

“Zanimljivo da se ni jedan od proizvođača nije odlučio da potrošačim otkrije informacije o vrsti sira u proizvodu. Među atipične topljene sireve u listovima su također uključeni Mercator Classic i Hofmeister Snack Toast, jer oba umjesto putera sadrže od 14 do 16 posto palmine masti. Činjenica da proizvođači umjesto maslaca koriste palminu mast ne čudi jer ovo je postao trend i proizvođači takve jeftine sirovine koriste gotovo svuda”, kazala je Nika Kremić predstavljajući nalaze testova.

Osim toga, proizvodi se razlikuju jedni od drugih na prvi pogled. Neki topljeni listići su svijetložute boje, drugi narančasti kao šargarepa. Potonji imaju dodanu boju karotena i/ili ekstrakta paprike. Svi obrađeni sirevi sadrže emulgirane soli, posebno E 339, E 341, E 450 i E 452, tj. fosfornu kiselinu, fosfate, i di-, tri- i polifosfate, i E 331, natrijeve citrate, naveli su istraživači.

Za kilogram ocjenjivanih sireva u listovima su izdvojili od 4,45 do 13,27 eura. Među najbolje ocijenjenim topljenim sirevima u listovima su jeftiniji proizvodi. “Ako se uporede cijene topljenih sireva sa cijenama običnih polutvrdih sireva, možemo vidjeti da se cijene mogu porediti. Međutim, treba napomenuti da je običan sir kvalitetniji i zdraviji”, objašnjava Kremić.

Ukupna ocjena nutritivnog profila topljenih sirova u listićima je nezadovoljavajuća, jer sadrže masnoće, zasićene masti i puno soli.

Udruženje potrošača Slovenije savjetuje da umjesto sira u topli sendvič stavite polutvrdi sir, koji je kvalitetniji, a da bi se istopio potrebno je samo da ga grubo naribate.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,