Subota, 23. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U Sarajevu snijeg izazvao lomljenje grana i stabala: Slično vrijeme i u narednim danima (FOTO)

U nekoliko gradova u BiH od jutros pada snijeg koji uzrokuje otežano odvijanje saobraćaja, zbog čega je potreban dodatni oprez kako vozača, tako i pješaka.

Visina snijega u osam sati na Bjelašnici iznosila je 66 centimetara, u Sarajevu 31, u Han Pijesku 30, Sokocu 24, Goraždu 17, Čemernom 15, Livnu 10, Tuzli osam te Bugojnu sedam centimetara.

Snijeg koji trenutno pada u Sarajevu najveću štetu mogao bi načiniti mladim, ali i odraslim stablima na javnim zelenim površinama. Problem je težina snijega i lisna masa koja može izazvati lomljenje grana, dijelova ili cijelih stabala, upozoravaju iz KJKP Park Sarajevo.

Fotoreporter Anadolije Mustafa Öztürk objektivom je na ulicama glavnog grada BiH zabilježio nekoliko prizora gdje je snijeg izazvao lomljenje grana i stabala.

S obzirom na alarmantnost situacije na terenu i štetu koja bi mogla biti izuzetno velika iz preduzeća Park upućuju apel građanima da im pomognu da sačuvaju i spase svako stablo.

Iz preduzeća Park mole građane da izađu ispred svojih stambenih objekata i otresu snijeg s mladih sadnica stabala ili ukrasnog grmlja, te na taj način spriječe lomljenje grana i štetu na stablima.

Trenutno su na terenu sve ekipe preduzeća” Park” i uz pomoć mehanizacije, ali i ručno skidaju snijeg sa mladih i odraslih stabala i za sada je na terenu stanje teško, ali pod kontrolom, odnosno nisu zabilježene veće štete. Problem jeste intenzitet padavina, težina snijega i ukoliko isti nastavi padati tokom noći. Svi radnici preduzeća Park na terenu su ostali cijelu noć i u skladu sa mogućnostima obavljali svoj posao, ali mole i građane da im pomognu, a sve s ciljem da se spriječe štete i sačuvaju javne zelene površine kao javno dobro svih nas.

U Bosni trenutno preovladava pretežno oblačno vrijeme sa snijegom i kišom, a tokom dana se očekuje njihov prestanak u većini podučja, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

U večernjim satima moguće su nove padavine sa sjeverozapada.

U Hercegovini jutro je pretežno oblačno, uz kišu na istoku Hercegovine, a postepeno razvedravanje može se očekivati u ostatku dana. Puhat će umjeren do pojačan vjetar, sjevernog i sjeverozapadnog smjera.

Dnevne tempeature iznosit će od jedan do šest, na jugu od 10 do 14 stepeni Celzijusa.

Prema prikupljenim podacima, danas se na putevima u BIH saobraća otežano, po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. U višim planinskim predjelima upozoravamo na ugaženi snijeg na kolovozu.

 

Apeluje se na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima na putu. Iako je zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme bila na snazi do 15.04., apelujemo na vozače da na put ne kreću bez iste. Iz BIHAMK-a upozoravanju i na dosta slomljenog drveća koje je, pod težinom snijega, palo na kolovoz, kao i na odrone kamenja na kolovoz.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,