Subota, 26. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

U RS-u do godinu dana zatvora zbog povrede privatnosti djeteta

Novim Krivičnim zakonom Republike Srpske (RS), čije usvajanje se očekuje u prvom polugodištu, definisane su odredbe koje se odnose na zaštitu djece.

– Posebnju pažnju i važnost zahtijevalo je propisivanje krivičnih djela protiv seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta – izjavila je Feni Sanja Džombić, službenica za odnose s javnošću u Ministarstvu pravde RS-a.

U odnosu na važeći Krivični zakon RS, novo krivično djelo je i zadovoljenje spolnih strasti pred djetetom, a predviđena kazna zatvora je do tri godine.

Džombić ističe da je novim Krivičnim zakonikom RS-a, koji je u formu nacrta u februaru usvojen u Narodnoj skupštinia, a trenutno je u javnoj raspravi, definisano i krivično djelo navođenje djeteta na prostituciju.

U odnosu na važeći Krivični zakon RS, između ostalog, propisano je i novo krivično djelo povreda privatnosti djeteta – (“Ko iznese ili pronese nešto iz ličnog ili porodičnog  života djeteta ili protivno propisima objavi djetetovu fotografiju ili otkrije identitet djeteta i time kod djeteta stvori stanje uznemirenosti ili ga izloži poruzi vršnjaka ili drugih lica ili na neki drugi način ugrozi sigurnost djeteta, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.)

Tim zakonikom stvaraju se i pretpostavke za uspostavljanje i vođenje evidencije osoba koje su pravosnažno osuđene za krivična djela učinjena na štetu spolnog integriteta djeteta (“Registar pedofila”), a sadržaj i obim podataka, njihovo čuvanje i uslovi za davanje podataka bit će posebno propisani.

Propisane su i kazne za krivična djela protiv braka i porodice, a novo krivično djelo je spolna ucjena, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,