Nedjelja, 21. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Tvrdnje ATV-a: U RS-u postoji devet paravojnih formacija, u FBiH četiri

Članovima Komisije za odbranu i sigurnost Bosne i Hercegovine stigao je izvještaj Ministarstva sigurnosti u kojem su navedene detaljne informacije o postojanju paravojnih formacija na teritoriji naše zemlje.

Prenosi to banjalučka Alternativna televizija, navodeći da se radi o tajnom dokumentu o kojem nije mogao govoriti ni ministar sigurnosti Dragan Mektić.

– Tako da je to tajni, povjerljivi dokument o kojem ja ne bih mogao ništa izlaziti u javnost. Ali bi mogao reći da smo obradili cijelu tu problematiku, da postoje određena saznanja i informacije o postojanju, da kažem, radikaliziranih grupa koje u određenim segmentima zagovaraju i neku vrstu nasilja. U toj informaciji smo sve skupa dovoljno obrazložili da nadležna komisija i parlament o tome može kompetentno raspravljati – izjavio je Mektić.

Prema saznanjima Alternativne televizije, sigurnosne službe u BiH su konstatirale da u našoj zemlji postoji 13 paravojnih formacija.

– Ono što bi moglo predstavljati svojevrsni problem jeste informacija da u RS-u postoji čak devet paravojnih formacija, dok ih je u Federaciji BiH samo četiri – prenosi Alternativna televizija.

Ministar unutrašnjih poslova RS-a Dragan Lukač je u nekoliko navrata ponavljao da u tom entitetu nema paravojnih formacija, dok ih u Federaciji BiH ima „bezbroj“.

Navedeni izvještaj bi se pred Komisijom za odbranu i sigurnost trebao naći do kraja ovog mjeseca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,