Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sutra polaganje kamena temeljca Arnaudije džamije u Banjaluci

Kamen temeljac za ponovnu izgradnju džamije Arnaudija u Banjaluci sutra će biti položen na svečanosti koja počinje u 14 sati na lokalitetu ove džamije.

Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH je putem svog partnera, Generalne direkcije vakufa Republike Turske, osigurala neophodna vakufska sredstva za finansiranje radova ponovne izgradnje Arnaudije, jedine neobnovljene i neizgrađene džamije u Banjoj Luci.

Njenom ponovnom izgradnjom Islamska zajednica će u potpunosti okončati realizaciju obnove i ponovne izgradnje svih u ratu porušenih džamija u Banjaluci.

Obzirom da je u toku rata Arnaudija džamija u potpunosti srušena, za što su odgovorne srpske snage, projektom je predviđena njena ponovna izgradnja, a u skladu sa uputstvima i instrukcijama Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Osim izgradnje džamije projektom je predviđeno i vanjsko uređenje sa svim elementima, ogradni zid kao i izgradnja turbeta. Na sutrašnjoj svečanosti, vjerskog karaktera, planirano je obraćanje Senaida Zajimovića, direktora Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Adnana Ertema, generalnog direktora Direkcije vakufa Republike Turske, reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, te Osmana Kozlića, muftije banjalučkog.

Kozlić je u izjavi za AA da će nakon polaganja kamena temeljca uskoro početi ponovna izgradnja Arnaudije džamije.

“Arnaudija nije samo obična džamija. Arnaudija spada u red kulutrno istorijskih spomenika nulte kategorije”, kazao je Kozlić i dodao da ju je u periodu Ferhat-paše Sokolovića, sagradio 1595. godine njegov ministar finansija Hasan Deftedar.

On je istakao da je naročito značajno jer se nakon obnove i otvaranja Ferhadije džamije i obnove Aladža džamije u Foči, početkom gradnje Arnaudije zaokružuje proces obnove vjerskih objekata od posebnog značaja.

“Značajno nam je i vrlo važno što Republika Turska i turski narod učestvuje u obnovi i njihovog kulturnog naslijeđa, kao i našeg. To nam je posebno drago i to nas raduje i zahvalni smo turskom narodu što nam pomaže da vratimo te ljepotice u naše gradove”, rekao je Kozlić.

Izgradnjom Arnaudije, prema njegovim riječima, Banjaluka će dobiti značajan ne samo vjerski, već i objekat značajan za turiste. (AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,