Srijeda, 17. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Student iz Tuzle podijelio svoje iskustvo: Jednostavno i isplativo preko ljeta u Ameriku

Popularno

Otputovati u SAD za vrijeme studija, raditi i zaraditi, posjetiti neke od najljepših gradova svijeta nije nedostižno za naše studente.

Biti student je zaista najljepši period života. Veliki broj studenata se ne bi složilo sa mnom, ali većina nije iskoristila svoje studentske dane kao ja… počeo je svoju priču Mirnes Hasić iz Tuzle, student Saobraćajnog fakulteta.

Za studentski život se veže mnogo rada, truda i zalaganja, i uglavnom mnogo obaveza. Ipak postoji način kako da uživate u svim tim obavezama, a to je kada znate da vas nakon cele godine učenja čeka nagrada. Ta nagrada se zove Amerika, odnosno Work and Travel program.  Work and Travel, je program američke vlade koji omogućava studentima da provedu ljeto u SAD, da rade studentske poslove maksimalno 4 mjeseca a 5. mjesec da putuju po Americi ukoliko to žele, a svi uglavnom žele da proputuju jer ne pruža ti se često prilika da posjetiš mjesta koja si viđao samo na tv-u.

Za sva pitanja – da li ja to mogu, na koji način, koliko košta, šta je potrebno… postoje jednostavni odgovori koje ćete dobiti od agencije Experience koja ima svoje kancelarije u Sarajevu, Banja Luci, Doboju i na Palama. Zašto Experience? Pa zato što su najbolji u tome što rade, vjerujte mi provjerio sam.

Otputovati u SAD za vrijeme studija, raditi i zaraditi, posjetiti neke od najljepših gradova svijeta, zvuči malo nedostižno zar ne? Posebno za standard studenta u našoj državi. To je ono što sam i ja pomislio kad sam čuo za program, ali na svu sreću prevario sam se. Otišao sam u kancelariju Experience-a u Doboju i nakon 20 minuta razgovora shvatio sam da je odlazak u SAD sasvim jednostavan čak i  isplativ jer za 4 mjeseca rada zaradiš dovoljno novca da vratiš uloženo, pokriješ troškove života, kupiš po nešto i na kraju 5. mjesec putuješ. Neću mnogo o tome jer možete da posjetite neku od kancelarija Experience-a ili ih pozovete i pitajte sve što vas zanima kao što sam i ja uradio.

  • Nakon ispunjenja uslova i dobijanja vize, više nije bilo pepreka za ostvarenje snova i za stvaranje uspomena kojih ću se rado sjećati čitav život.

    Budući da je u pitanju Work and Travel program, prvi dio programa je radni period na različitim mjestima širom SAD. Ja sam taj prvi, radni dio programa, proveo u Lake Placid-u, zimskom olimpijskom selu u New Yorku state-u. Predivno mjesto sa predivnim ljudima, prizorima, planinama i jezerima i sa puno turista koji ga ljeti posjećuju. Šta reći o tom periodu?!? Radiš vrijedno i koristiš slobodne dane najbolje kako znaš i umiješ. Okružen si novim stvarima, novom kulturom, običajima i ljudima. Formiraš prijateljstva koja će te pratiti kroz ostatak života, jednom rečiju, odrasteš. Istražiš svoje mogućnosti i sve dok ideš sa posla na posao ti ipak uživaš. Zvuči čudno zar ne?

    Poslije završenog radnog perioda, dolazi period u kojem putuješ, odnosno ubireš plodove svog rada. Budući da si vrijedno radio i naravno zaradio, sada slijede slatke muke, a to je dilema gdje putovati, šta prvo posjetiti. Toliko destinacija i mogućnosti, da jednostavno nema vremena za sve. Ali uz dosta planiranja i istraživanja, zajedno sa svojih 8 prijatelja krenuo sam na putovanje svog života. Sve je počelo od San Francisca i naravno Golden Gate-a, gdje smo uživali u neopisivim ljepotama ovog grada i svega onoga što on nudi. Neke stvari se ne mogu opisati riječima, nego jednostavno to morate doživjeti. Poslije San Francisca destinacije su se mijenjale iz dana u dan: Santa Barbara, Los Angeles, San Diego, Las Vegas, Hoover Dam, Grand Canyon, Zion National Park, Monument Valley i na kraju New York City.

  • Svaka riječ o bilo kojem gradu, parku ili državi koju sam posetio bila bi nedovoljna da prenijese sve utiske, osjećaje i te nezaboravne trenutke koje sam doživio. Samo mogu Vam reći da me je to promijenilo, učinilo me boljim čovjekom i da bi priča bila potpuna čak sam se i zaljubio, kao u kakvoj bajci. Sve to za samo jedno ljeto u SAD, kao student, iz jedne male države Bosne i Hercegovine. Na kraju svega ispade da ništa nije nemoguće! Zato moj savjet za vas je – učinite sebi uslugu i uživajte maksimalno u studentskim danima dok traju!

    Više informacija o Work and Travel programu potražite na sajtu, a ukoliko imate neko pitanje ili želite savijet vezano za Ameriku možete mi se javiti na +387 61 567 695 ili pozvati Sanju koja radi u Experience agenciji u Doboju na +387 65 307 239. Volim da pričam o svom iskustvu u Americi, da se podsećam tih ljepih dana i vrlo rado ću odgovoriti na svaki vaš poziv. Ako sam mogao ja, možeš i ti u Ameriku!

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje