Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Solak: Šteta na poljoprivredi u FBiH će biti značajna

Novi snijeg koji pada u Federaciji BiH ne predstavlja nikakvu značajniju opasnost, prijetnju niti bilo kakav dodatni angažman struktura Civilne zaštite u FBiH, rekao je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

“Nema nikakve opasnosti. Snijeg koji je padao jučer bio je slabog intenziteta, ali je u principu ostao i zabijelio skoro u cijelom dijelu Federacije BiH. Na planinama je to nešto malo izraženije, dok je u nizinama između 500 i 600 metara nadmorske visine to otprilike par novih centimatara snijega”, rekao je Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite istakao je da što se tiče planina i prevoja tu su prisutni određeni problemi u odvijanju saobraćaja, jer nekada teški kamioni ili vozila koja ne posjeduju zimsku opremu naprave zastoj. Ali, navodi da se na svim tim značajnijim i bitnijim mjestima, gdje se to može i desiti, nalaze punktovi zimske službe i BIHAMK-ova vozila i to se veoma brzo rješava.

“Ono što možemo i očekivati s obzirom da su kolege iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH najavile jeste da sa današnjim danom prestaju padavine i da već ide razvredravanja. Doduše neće to pratiti naglo povećanje temperature, ali ide razvedravanje”, rekao je Solak.

On ističe da “ne bi ni jedno mjesto u Federaciji BiH nazvao kritičnim, jer, naglašava, nema niti jedno mjesto da je evidentirano kao takvo, ali određeni problemi se i dalje mogu očekivati na nekim lokalitetima”.

“Problemi u odvijanju saobraćaja mogući su na planinskim prevojima prije svega na Komaru, odnosno putnom pravcu Travnik – Donji Vakuf, kod Šuica na dionici Kupres – Livno, preko Karaule na putu Sarajevo – Tuzla i prema Foči i Goraždu preko Rogoja. To su standardna mjesta gdje se i zadržava i snijeg na cesti, i gdje su temperature mnogo niže, ali i ti putni pravci su prohodni bez ikakvih problema”, naglasio je Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite ističe i da snijeg koji je padao, u malim količinama, nije prouzrokovao, odnosno nije došlo do dodatnog oštećenja drveća.

“Novi snijeg niti bio težak kao prvi dan kada je počeo padati. Ono što će se svakako osjetiti jeste na poljoprivredni pogotovo uz hladna jutra jer ima mraza. Mislim da će šteta na poljoprivredi biti značajna, ali još je rano da se zna koliko je to. Ali, svakako će biti značajna šteta na poljoprivredi, usjevima, ali i na voću i povrću”, naveo je Solak.

Snijeg koji pada u posljednjih nekoliko dana izazvao je brojne probleme kako vozačima tako i stanovnicima u gotovo cijeloj Federaciji BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,