Subota, 23. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Predložen pritvor za Damira Hadžića, bivšeg ministra u Vijeću ministara BiH

Kantonalno tužilaštvo KS predložilo je jednomjesečni pritvor za Damira Hadžića, bivšeg načelnika sarajevske Općine Novi Grad i bivšeg ministra u Vijeću ministara BiH.

Kako je za N1 potvrdila Azra Bavčić, glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva KS, prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora je upućen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, prikrivanja dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Hadžić se sumnjiči za krivično djelo zloupotrebu položaja i ovlaštenja dok je vještak Kasim Zulum osumnjičen za krivično djelo zloupotreba procjene.

Tužilaštvo KS Hadžića tereti da je isplatio milion KM osumnjičenom Esedu Radeljašu, a drugog uhapšenog Kasima Zuluma da je zloupotrijebio ovlasti vještaka koji je procijenio vrijednost spornog zemljišta koje pripada Radeljašu.

Radeljašu je 2006. godine dodijeljeno općinsko zemljište u Nedžarićima za koje je platio naknadu od 44.404 marke. Zakon o građevinskom zemljištu FBiH kaže da se fizičkom licu ne može bez javnog poziva dodijeliti državno zemljište. Saglasnost da se Radeljašu dodijeli zemljište bez javnog poziva dao je i pravobranilac.

Radeljašu je pravo na zemljište oduzeto 2010. godine zato što nije ispoštovao obaveze i u predviđenom zakonskom roku izgradio poslovni objekat. Kad je Radeljašu oduzeto pravo na raspolaganje zemljištem, on je od Općine zatražio odštetu. Nakon vještačenja vrijednosti zemljišta donesen je nalog da se Radeljašu isplati 1,03 miliona maraka, odnosno 23 puta više nego što je platio.

Nalog za isplatu odštete Radeljašu potpisan je početkom 2010. godine. On je u to vrijeme bio općinski vijećnik u Novom Gradu, nakon što je na lokalnim izborima 2008. godine osvojio mandat kao kandidat Bosanske stranke (BOSS).

U istoj akciji ranije su uhapšeni Esed Radeljaš, Nedžad Kapetanović i Jusuf Čaušević. Jednomjesečni pritvor određen je za Eseda Radeljaša, a mjere zabrane za Jasminu Horo, Nedžada Kapetanovića i Jusufa Čauševića. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,