Ponedjeljak, 18. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Poslodavci u FBiH: Ograničiti vrijeme za koje poslodavac plaća naknadu za bolovanje

Delegacija Udruženja poslodavaca (UP)FBiH na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, uputila je inicijativu za izmjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH u članu koji regulira trajanje privremene spriječenosti za rad za šta naknadu plaća poslodavac.

Direktor UPFBiH Mladen Pandurević naveo je da je inicijativom također predviđeno da treba ograničiti vrijeme za koje poslodavac plaća naknadu za privremenu spriječenosti za rad zbog profesionalnog oboljenja ili povrede na radu, kao i da troškove liječenja zbog povrede na radu ne treba da snosi poslodavac ukoliko nije krivica na njemu.

Sekretar Ministarstva zdravlja FBiH Snježana Bodnaruk istakla je da će ti zahtjevi biti razmotreni, ali je upozorila da je iz izvještaja nadležnih inspekcija evidentno da se dešavaju brojne povrede na radu a da se prijavljuju samo one sa smtrnim ishodom i da većina poslodavaca ne poštuje propisane mjere zaštite na radu, javlja Fena.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović potcrtao je da je sindikat protiv izmjena predviđenih inicijativom poslodavaca. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,