Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pojednostavljenje carinskih inspekcija za potpisnice CEFTA-e

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog  dodatnog  protokola  5  na  Sporazum  o  izmjeni  i  pristupanju Srednjoeuropskom sporazumu o slobodnoj trgovini, koji će biti upućen Predsjedništvu BiH, uz prijedlog da se ovlasti ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  da ga prihvati na sjednici  CEFTA zajedničkog odbora.

Zaključivanjem ovog protokola dodatno će se unaprijediti trgovina pojednostavljenjem inspekcije koja se odnosi na sve carinske postupke i smanjivanjem formalnosti te razmjenom podataka između carinskih tijela u mjeri u kojoj je to dopušteno državnim zakonima, kao  i uzajamnim priznavanjem državnih programa ovlaštenih gospodarskih subjekata u svakoj državi CEFTA ugovornici ukoliko su usklađeni s pravnom stečevinom Europske unije.

Zaključivanje ovog protokola, koji je pripremilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, u skladu je s Reformskom agendom BiH i dio je preuzetih obveza u okviru Berlinskog procesa, kao i zaključaka sa summita premijera Zapadnog Balkana održanih u Beču i Parizu. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,