Utorak, 24. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Podizao penziju još četiri godine nakon smrti penzionera

Da su ljudi doslovno spremni gaziti preko leševa kako bi ostvarili penzijsku korist, posvjedočili smo nebrojeno puta.

Relativno često mediji prenesu vijest kako je neko od srodnika u svijetu, pa i u susjednim zemljama, godinama skrivao mrtvo tijelo penzionera kako bi podizao penziju pokojnika. U BiH do sada to nije bio slučaj, ali ovdje srodnici preminulih nerijetko “zaborave” Zavodu MIO prijaviti smrt, pa i po nekoliko godina uzimaju penziju na ime pokojnika. Iako je zakonska obveza smrt člana porodice nadležnom zavodu prijaviti u roku od mjesec dana, pojedini nasljednici penziju primaju još mjesecima nakon što je penzioner preminuo. Kako “Večernjak” neslužbeno doznaje iz dobro upućenih izvora, neslavni rekorder je osoba koja je preko Federalnog zavoda MIO uime umrle osobe penziju uzimala 48 mjeseci. Ta osoba je otkrivena, a protiv nje će biti pokrenut postupak i nezakonito uzeti novac će morati vratiti Zavodu.

Zakašnjele prijave

“U pojedinim slučajevima događalo se da je, primjerice, smrt korisnika iz Srbije ili Hrvatske prijavljena sa zakašnjenjem od pet-šest mjeseci. Tu je i slučaj od prije dvije godine, kada je jedna osoba iz Modriče, srodnik korisnika, na bankomatu podizala mirovinu punih 15 mjeseci”, kazali su za Blic iz Zavoda MIO Republike Srpske.

Sredstva u ovom slučaju je Zavodu MIO banka preko koje je vršena isplata nadoknadila jer se Zavod u takvim situacijama zaštićuje ugovorima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,