Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

PDPSBIH: Mogu li poslanici danas izglasati poskupljenje goriva?

Na dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebalo bi da se nađe set zakona čijim bi promjenama skočile cijene goriva, a stečeni “višak” novca koristio bi se za bržu gradnju autoputa na koridoru 5-C, prenosi BHRT.

Ustvari, izmjenama Zakona o akcizama predviđeno je povećanje akcize za pogonsko gorivo u iznosu od 15 feninga po svakom litru goriva, a tim novcem, osim autoputa, bila bi finansirana i izgradnja magistralnih puteva u zemlji.

Radi se o setu zakona koje bi trebalo prilagoditi. Dorada treba Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o akcizama BiH, Prijedlogu zakona o izmjeni zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Set ovih zakona trebalo bi da se nađe na sjednici, ali njihovo usvajanje je neizvjesno, jer nema zelenog svjetla Komisije za finansije i budžet, tako da će se zastupnici izjašnjavati o negativnom mišljenju Komisije.

Vladajuće strukture naročito insistiraju na povećanju izdvajanja sredstava za gradnju autoputa iz pogonskih goriva, jer je to, osim kreditnog zaduživanja, jedini način koji bi omogućio bržu gradnju na koridoru 5-C.

Osim  o ovim izmjenama zakona, poslanici bi, između ostalog, trebalo da raspravljaju i o Inicijativa poslanika Predraga Kožula i Nikole Lovrinovića za razmatranje tačke: „Evropski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima“, Izvještaju o zbrinjavanju lica pod međunarodnom zaštitom u Bosni i Hercegovini, te Prijedlogu zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajuće municije. Predlagač svih pomenutih zakona je Vijeće ministara BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,