Ponedjeljak, 25. Mart 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Pčelar Haris Redžić izgradio api komoru: Vazduh iz košnica kao lijek

Pčelar Haris Redžić izgradio je na svom porodičnom imanju u selu Čaplje, desetak kilometara od Sanskog Mosta, prvu api komoru na području Unsko-sanskog kantona i ona će uskoro biti stavljena u funkciju.

Redžić kaže kako se radi o inovativnoj tehnici koja, u posljednje vrijeme, u svijetu nalazi sve veću primjenu.

“Api komora je u stvari inhalacija zrakom iz košnice i služi za liječenje mnogih, a prije svega respiratornih oboljenja. Posebno je efikasna u liječenju astme i bronhitisa kod djece i odraslih, ali odlične rezultate postiže i kod osoba koje boluju od stresa, srčanih i nervnih bolesti. Sistem rada api komore je da se košnice nalaze u ograničenom prostoru, gdje se, upotrebom inhalatora, udiše ljekoviti zrak direktno iz košnice, pri čemu je pacijent potpuno zaštićen od eventualnog uboda pčela”, kazao je Redžić za Nezavisne novine.

  • Prema njegovim riječima, dosadašnja eksperimentalna primjena api komore dala je odlične rezultate.

    “Vjerujte, potrebno je da se inhalirate 10 do 15 minuta i već se mnogo bolje osjećate. Dovoljno je da uđete u drvenu kućicu i udišete vazduh iz košnica, u kojima je više od 50.000 pčela”, kaže ovaj sanski pčelar.

    Inače, ovaj sanski pčelar se pčelarstvom bavi već punih 20 godina, a u posljednjih nekoliko godina posebno se specijalizirao za proizvodnju matične mliječi i drugih pčelinjih preparata koji se koriste u prevenciji i liječenju različitih vrsta bolesti. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: