Subota, 26. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Odobren program obilježavanja Dana vojske RS

Odobren je prijedlog programa obilježavanja Dana vojske Republike Srpske 12. maja i 3. pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, potvrdila je ministrica odbrane Marina Pendeš.

Ona kaže da je odobren finansijski plan i upotreba resursa i ljudi na obilježavanju 12. maja. Prijedlog je došao od strane načelnika Zajedničkog štaba Ante Jeleča, a na inicijativu komande 3. puka.

Do kašnjenja je kaže ministrica Pendeš došlo zbog uskršnjih praznika, javlja N1.

Ranije je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao kako je neprihvatlјivo da program proslave Dana Vojske Republike Srpske i Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji, po zakonu, baštini tradiciju Vojske Republike Srpske i, u skladu sa tom baštinom, podrazumijeva i tradicionalno obraćanje predsjednika Republike Srpske, bude predmet nove političke krize u BiH.

“Neprimjereno je da se instituciji predsjednika Republike Srpske, koji je bio vrhovni komandant Vojske Republike Srpske, pokušava zabraniti obraćanje na proslavi Dana Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga BiH, koji nastavlјa da baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Ovim dopisom, kojim se traži izjašnjenje Predsjedništva BiH, nastavlјa se praksa negiranja postojanja Republike Srpske i njenih institucija”, rekao je Ivanić juče. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje