Petak, 20. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Obilježen Dan Oružanih snaga BiH: Reforma koja treba biti uzor drugim u BiH (FOTO)

U Sarajevu je danas upriličena manifestacija obilježavanja 1. decembra, Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje ujedno proslavljaju i 11. godišnjicu postojanja. Tim povodom u kasarni OS BiH u Rajlovcu upriličeno je svečano postrojavanje komandi i jedinica, dodjela nagrada najboljim vojnicima i predstavljanja naouružanja i opreme BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Čestitajući godišnjicu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić istakao je da su Oružane snage BiH rezultat reforme odbrane koja se desila prije 11 godina i koja je u jednim složenim političkim uslovima dovela do toga da su pripadnici ranije sukobljenih strana unutar BiH danas u njenim Oružanim snagama i da zajedno služe, prije svega civilnom stanovništvu, pomažući im teškim uslovima, ali i u međunarodnim mirovnim misijama.

“Ono što se događa je da u BiH reforme mogu ići, polako, postepeno, bez velike gužve i rekao bih dosta uspješno. Način na koji je ova reforma, sama po sebi teška, provedena pokazuje da se stvari mogu pomjerati kada za to postoji politička volja. Mislim da način na koji funkcionišemo, a gdje Oružane snage nisu predmet velikih političkih sukoba je dobro i za Oružane snage, a i za zemlju u cjelinu”, kazao je Ivanić.

Podsjetio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo Plan modernizacije i podvukao da naglasak treba biti na pripadniku Oružanih snaga, vojniku, oficiru, podoficiru, čiji standard, kako je kazao, mora biti što bolji.

“Nama obaveza je da se u nekom periodu koji dolazi pobrinemo da pripadnici Oružanih snaga budu bolje opremljeni, da imaju bolje uniforme i zaštitu od svega onoga što im je potrebno i da na normalan način mogu obavljati svoje poslove. Dakle, prioritet u vremenu modernizacije koja dolazi jeste pojedinac, vojnik, podoficir, oficir da lična oprema koju posjeduje bude na najvišem mogućem nivou i da se time sačuva bezbjednost pripadnika Oružanih snaga”, rekao je Ivanić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić istakao je da je današnji dan izuzetno važan za Oružane snage BiH. Kako je kazao, svaki napredak je garant još uspješnije reforme i uzor za druge reforme u zemlji.

“Naše oružane snage, vršeći misiju mira zajedno rame uz rame s oružanim snagama NATO saveza u okviru UN na taj način, stajući u sistem kolektivne sigurnosti najoriginalnije čuvaju i našu zemlju i naše narode i naše građane”, reko je Jusić.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, istakao je da su ponosni na svoje postojanje i jedinstvo i rezultate koje su postigli u prethodnom periodu.

“Obučavamo se i vježbamo na našim poligonima, u našim centrima. Ponosni smo na vježbe koje provodimo na našim poliganima i poligonima partnerskih zemalja. Ponosni smo na vježbu REGREX 16 koju smo organizirali i proveli na svom poligonu u Banjaluci, gdje smo imali sudjelovanje preko 1.000 ljudi. To je vježba koja se održava u NATO zemljama, ovoga puta je to bila partnerska zemlja BiH”, rekao je Jeleč.

Podsjetio je da OS BiH služe u misijama svijetu, posebno jačanju kapaciteta, obuke i sigurnosti snaga u Afganistanu i da čuvaju objekte i baze u kojima se ljudi obučavaju, istakavši kako to uspješno rade i za svoj rad dobijaju pohvale od partnerskih zemalja.

“I dalje smo u Kongu i Maliju i pripremamo se da sa pripadnicima OS BiH sudjelujemo u evropskim snagama u očuvanju mira u Centalnoafričkoj republici. Tu smo kada treba Bosni i Hercegovini, kada treba narodu, vlastima oni to ne mogu sami i kada su u pitanju elementarne nepogode. Tu smo kada treba izvršiti evakuaciju, tu smo kada treba podržati manifestacije i kulturne i sportske i vjerske. Zajedno smo sa našim lokalnim zajednicama kada porpavljaju i izgrašuju novu infrastrukturu, puteve i sve ono što im je potrebno i u ovoj godini smo uradili dosta posla”, poručio je Jeleč.

Istakao je da je deminiranje stalna zadaća OS BiH i da u tom procesu učestvuju duže vrijeme. U tom smislu je kazao kako očekuje da će u budućnosti Bosna i Hercegovina od mina biti očišćena u potpunosti i da će se na tim parcelama raviti normalan život i graditi infrastruktura.

Oružane snage BiH osnovane su 2006. godine kao profesionlana, vojna sila koju kontroliše i organizuje BiH. Oružane snage BiH čine pripadnici tri konstitutivna naroda koji rade na osiguranju suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH radi unapređenja ciljeva vanjske politike i zaštite građana BiH. Oružane snage BiH učestvuju u civilno-vojnoj saradnji, u mirovnim misijama, organizuju protivminske akcije i deminiranje, rade na rješavanju viškova naoružanja, municije i eksplozivnih sredstava. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje