Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nekadašnji osumnjičeni za zločin tužio BiH za više od 140.000 maraka

Nekadašnji osumnjičeni za zločin počinjen u Bosanskoj Krupi Miroslav Vještica tužio je BiH za više od 140.000 maraka zbog nezakonitog pritvora, pretrpljene duševne boli te izgubljene zarade.

Vješticin advokat Milorad Đukić je kazao da je njegov klijent uhapšen krajem 2004. godine, te da je u pritvoru proveo oko šest mjeseci. Nakon toga, kako kaže, određene su mu mjere javljanja u policijsku stanicu, što je ukupno 263 dana pritvora i mjera ograničenja, javlja BIRN.

“Prošlo je deset godina, osam mjeseci i 25 dana dok je došao akt obustave postupka”, izjavio je Đukić, pojasnivši da protiv Vještice nikada nije podignuta optužnica.

Kako je rekao Đukić, iznos odštetnog zahtjeva iznosi 100.629 maraka za izgubljenu zaradu, 30.000 maraka zbog pretrpljene duševne boli i 15.000 maraka zbog umanjenja životne sposobnosti.

Vještakinja sudske psihijatrije Nera Živlak-Radulović je navela da je Vještica razvio trajni poremećaj depresije i anksioznosti.

“Simptomi ukazuju na anksiozno-depresivni poremećaj umjerenog intenziteta i nema produktivne psihopatologije. Tokom pritvora preživio je strah jakog intenziteta, praćen trpljenjem duševnih bolova. Razvio je trajni afektivni poremećaj gdje se pojavljuju depresija i anksioznost. Životna sposobnost mu je umanjena za 30 posto”, kazala je Živlak-Radulović.

Vještak ekonomske struke Radovan Bosiočić je imao zadatak utvrditi Vješticinu izgubljenu zaradu, dok je obnašao funkciju potpredsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske.

“Iz Zavoda za zapošljavanje sam dobio podatke o posljednjoj plati koja je registrovana i iznosila je 895 maraka. Od penzijsko-invalidskog osiguranja sam tražio iznos isplaćenih penzija u periodu 2008. do 2012. godina i za taj iznos umanjio sabrane plate”, rekao je vještak.

Pomoćnik pravobranioca je predložio da se odbije tužbeni zahtjev kao neosnovan.

“Osporavamo osnov i visinu postavljenog tužbenog zahtjeva jer nema dokaza o postojanju radnog odnosa u vrijeme određivanja pritvora za tužioca”, kazao je Skočibušić.

Sutkinja Dragica Miletić je izjavila da funkcija potpredsjednika Narodne skupštine traje samo četiri godine, na šta je Đukić rekao da su Vješticu nakon toga u Tužilaštvu BiH držali “kao osumnjičenog u neizvjesnosti još punih sedam godina, četiri mjeseca i 20 dana”.

Sudska odluka će biti dostavljena naknadno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,