Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Nedopustivo pomilovanje osuđenih za ratne zločine

Organizacije civilnog društva u Bosni i Hercegovini smatraju da je potpuno nedopustivo da za najteža krivična djela počinitelji mogu biti pomilovani, osuđujući tako svaki pokušaj nadležnih institucija da to omoguće.

Kako saopćava Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, nije tačna tvrdnja Ministarstva pravde BiH da uvođenje pomilovanja za osobe osuđene za ratne zločine znači ispunjavanje međunarodnih obaveza.

“Ženevska konvencija i protokoli uz nju se ne bave pitanjem pomilovanja osuđenih za ratne zločine, već se pitanje pomilovanja odnosi na mogućnost pomilovanja osuđenika na smrtnu kaznu i to u uslovima okupacije”, navodi se u reakciji organizacija civilnog društva, javlja BIRN.

Kako stoji u saopćenju, ova reakcija je upućena nakon drugog pokušaja usvajanja Nacrta zakona o izmjenama Zakona o pomilovanju, čiji je predlagač Ministarstvo pravde BiH. Ovim izmjenama predlaže se da osuđenici za genocid i ratne zločine mogu nakon izdržane tri petine kazne zatražiti pomilovanje.

Prema važećem zakonu, ne mogu biti pomilovani osuđeni za ratne zločine.

Vijeće ministara je 18. aprila odgodilo izjašnjenje o izmjenama Zakona o pomilovanju, zbog konsultacija sa članovima Predsjedništva BiH, kojima se podnosi molba za pomilovanje.

Žrtve u BiH uglavnom su ogorčene zbog predloženih izmjena, dok advokati koji brane optužene za ratne zločine pred Sudom BiH smatraju da je u pitanju uvođenje svjetskog standarda.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija navodi, međutim, da preporuke međunarodnih tijela za zaštitu ljudskih prava nigdje ne predlažu uvođenje mogućnosti pomilovanja za ratne zločine.

Kažu da je Komitet za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) prošlog mjeseca dao preporuku u odnosu na BiH, istaknuvši da “država treba osigurati da nema nekažnjivosti za međunarodne zločine”.

“UN Komitet za prisilne nestanke je posebno preporučio da BiH ‘povuče prijedlog za izmjene i dopune Zakona o pomilovanju, kao i da osigura da se prilikom razmatranja mogućnosti omogućavanja pomilovanja uzme u obzir ekstremna ozbiljnost zločina prisilnog nestanka’”, stoji u saopćenju.

Od BiH se ne očekuje da ublažava kaznenu politiku u vezi s ratnim zločinima, a kako se navodi u saopćenju koalicije organizacija civilnog društva, naša država će u narednom periodu biti pozvana da izvijesti međunarodna tijela o provođenju izdatih preporuka.

“Sami temeljni akti domaćeg pravnog sistema ukazuju na neprihvatljivost ovakve prakse. Tako Ustav Federacije BiH isključuje mogućnost pomilovanja za najteža krivična djela – ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid”, navodi Inicijativa za monitoring evropskih integracija. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje