Četvrtak, 18. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Naslovnice medija u Srbiji u znaku Izetbegovića (FOTO)

Izjava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića da se nada da će BiH priznati Kosovo kao nezavisnu državu izazvala je žestoke reakcije zvaničnika u Srbiji, a i naslovnice tamošnjih novina također nose oštre poruke.

Na naslovnici srpskog tabloida Alo tako piše kako je “Bakir zabio Srbima nož u srce”, dok je Politika nešto “blaža”, pa je na naslovnici osvanuo naslov “BiH ne može da prizna Kosovo”.

Na naslovnici “Večernjih novosti” piše “Priprema se brz odgovor na Bakirovu provokaciju”.

Informer je svojim naslovom poslao oštru poruku javnosti naslovom “Bakir bi opet da kolje”.

Kurir svojom naslovnicom poručuje kako “je Srbiji Bakir Izetbegović ponovo zabio nož u leđa” te je naslovom “Bosna će priznati Kosovo”, odnosno jučerašnji Izetbegovićev odgovor na pitanje hoće li Bosna i Hercegovina u jednom trenutku da prizna Republiku Kosovo ”nadam se da da”, protumačen kao “da” u tamošnjim medijima.

Podsjetimo, jučerašnji intervju Bakira Izetbegovića za Deutsche Welle izazvao je salvu komentara iz susjedne Srbije zbog njegovog odgovora o statusu priznavanja Kosova.

Komentarisao je i  šta će uraditi ukoliko Republika Srpska raspiše referendum od otcjepljenju.

„Dejtonski mirovni sporazum je na našoj strani, istorija je na našoj strani, Ustav je na našoj strani, interes zemalja na Balkanu, uključujući i Srbiju je na našoj strani, interes zemalja Europe, da nema ponovo rata, je na našoj strani. Dakle, imati ćemo sve to na našoj strani da se jedna takva avantura ne desi”, rekao je Izetbegović.

„Mislim da će masa u slučaju takvog scenarija biti naravno na strani odbrane teritorijalnog integriteta BiH. I da će ako proizvedu drugo poluvrijeme to poluvrijeme izgubiti. Nadam se politički, a ne vojno, oni koji se upuste u takvu sebičnu avanturu”, dodao je Izetbegović. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje