Utorak, 19. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Milićević: Rok otplate kredita MMF-a deset godina

Dopremijerka Federacije BiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević prezentirala je zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta FBiH predloženo zaduženje Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Iznos zaduženja je do 720. 224.000.00 KM, (368,4 miliona eura) što predstavlja dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za BiH, 1.080.336.000.00 KM ( 552,5 miliona eura).

„Rok otplate ovog kredita je 10 godina. Sredstva kredita će se doznačiti proračunu Federacije BiH u periodu od tri godine u tranšama“, kazala je Milićević.

Svaka tranša, istakla je, bit će utvrđena i doznačena nakon ocjene MMF-a o uspješnosti provođenja programa, putem kvartalnih pregleda kvantitativnih kriterija izvršenja i strukturnih reformi.

Reforme i nova radna mjesta

Sredstva kredita koristit će se za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja.

„Prvi cilj je intenziviranje reformi da bi se unaprijedilo poslovno okruženje, privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećao potencijal za rast ekonomije“, rekla je Milićević.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije s namjerom da se osigura kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

„Prošireni aranžman za BiH će pomoći u provedbi ekonomskih politika i reformi, kao i u ispunjavanju financijskih potreba koje se predviđaju u narednim godinama“, poručila je Milićević zastupnicima, koji u nastavku vanrednog zasjedanja, nakon rasprave, trebaju glasati o Odluci o prihvaćanju zaduženja FBiH po Proširenom aranžmanu sa MMF-om. (Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,