Utorak, 20. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Mektić očekuje da će BiH ove godine biti skinuta sa sive liste

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izrazio je očekivanje da će sve nadležne institucije u BiH ispuniti obaveze iz akcijskih planova kako bi BiH bila skinuta s takozvane “sive liste” FATF-a (Međudržavno tijelo za borbu protiv pranja novca).

FATF i MONEYVAL (Komitet stručnjaka Vijeća Europe za ocjenu mjera protiv pranja novca i financiranja terorizma) su organizacije koje nadziru i prate usklađenost članica i drugih jurisdikcija u borbi protiv pranja novca i financiranja terorizma, prenosi Fena.

Kako Bosna i Hercegovina nije uskladila svoje obaveze u cijelosti s tim međunarodnim organizacijama, FATF je BiH stavio na “sivu listu”, što znači da je poslovanje banaka u BiH i nekih banaka u inostranstvu usporeno i otežano.

Mektić je danas podsjetio da je Vijeće ministara usvojilo akcijski plan u kojem su sadržane sve one obaveze koje BiH treba ispuniti da bi bila skinuta s te liste zemalja, a slične akcijske planove donijele su i entitetske vlade, ali nije ispoštovan rok za ispunjavanje obaveza koji je bio kraj 2016. godine.

Naime, bh. vlasti imale su do tada rok da, između ostaloga, naprave jedinstvenu bazu svih nevladinih organizacija u zemlji, a vlasti iz bh. entiteta Republika Srpska da izmijeni Kazneni zakon da bi zemlja došla na korak do skidanja sa “sive liste”.

Međutim, Mektić se nada da će do naredne plenarne sjednice FATF-a koja bi trebala biti održana u lipnju biti usvojene izmjene Kaznenog zakona koje predviđaju sve preporuke ovih međunarodnih tijela, a samim tim da će sva priča o “sivoj listi” biti završena.

Ukoliko bi Kazneni zakon RS-a bio usvojen do svibnja, očekuje se da će FATF na plenarnoj sjednici u lipnju predložiti posjetu BiH koja bi se trebala desiti prije rujanskog plenarnog sastanka.

U zavisnosti od rezultata posjete, BiH bi mogla biti brisana sa “sive liste”, odnosno zadržat će status “svijetlosiva lista” kakav ima od početka provedbe Akcijskog plana, odnosno od lipnja 2015. godine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,