Srijeda, 12. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Izvještaji protiv desetina osoba zbog malverzacija u registraciji i uvozu vozila

Policijska uprava Prijedor, kontinuirano sprovodi aktivnosti u okviru određenih akcija, uspostavljenih sa ciljem otkrivanja i rasvjetljavanja krivičnih djela iz oblasti privrednog kriminaliteta, te drugih nezakonitih radnji u vezi uvoza i registracije vozila. 

Po akciji „Ugovor“, Policijska uprava Prijedor, nadležnom tužilaštvu, podnijela je 7 izvještaja, protiv 12 lica, za počinjenih 17 krivičnih djela.

Krivična djela rasvjetljena u okviru akcije su „Neovlašteno bavljenje određenim zanimanjem“, „Posebni slučajevi falsifikovanja isprave“, „Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“, „Nesavjestan rad u službi“, „Falsifikovanje isprave“ i„Navođenje na ovjeravanje neistinitog sadržaja“. Ova krivična djela počinjena su na način da su osumnjičena lica, bjanko ugovore agencija za prepis vozila, pribavljala za sebe ili ih ustupala drugim licima, te su u takve ugovore upisivani netačni podaci, ugovori potpisivani od strane neovlaštenih lica ili su falsifikovani potpisi kupaca i prodavaca, te je takva dokumentacija upotrebljavana u svrhu prepisa, registracije ili odjave motornih vozila. Na isti način osumnjičena lica su falsifikovala i potpise na obrascima punomoći za posredovanje pri obavljanju ovih poslova registracije, prepisa i odjave motornih vozila. Materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 26.000,00 KM, koliko ujedno iznosi i pribavljena protivpravna imovinska korist.

Akcijom „Uplatnica“, Policijska uprava Prijedor, nadležnom tužilaštvu, podnijela je osam izvještaja, protiv 11 lica, za počinjenih 17 krivičnih djela.

Krivična djela rasvjetljena ovom akcijom su „Falsifikovanje ili uništavanje službene isprave“, „Pronevjera“ i „Posluga“, a počinjena su na način da su osumnjičena lica, prilikom posredovanja pri registraciji motornih vozila, od klijenata uzimali novčane iznose za uplate javnih prihoda, ovjeravali uplatnice kao da su uplate realizovane, a potom ih koristili prilikom registracije motornih vozila, dok su novac za uplate zadržavali za sebe. U pojedinim slučajevima, na uplatnice su upisivani manji iznosi od iznosa uplata javnih prihoda, tako da su razliku u iznosu novca dobijenog od klijenta i uplaćenog iznosa, osumnjičena lica zadržavala za sebe. Na ovaj način budžet Republike Srpske oštećen je za iznos preko 41.000,00 KM, koliko ujedno iznosi i pribavljena protivpravna imovinska korist.

Policijska uprava Prijedor, od 2015. godine sprovodi i akciju kodnog naziva „Zoll“, u okviru koje je do sada, nadležnom tužilaštvu, podneseno osam izvještaja, protiv osam lica, za isto toliko počinjenih krivičnih djela „Nedozvoljena trgovina“.

Ova krivična djela odnose se na nabavljanje za prodaju, prodaju ili posredovanje u prodaji polovnih automobila ili poljoprivrednih mašina, bez odobrenja za bavljenje tom djelatnosti.
Izvršenjem ovih krivičnih djela, do sada je utvrđeno da iznos ostvarenog prometa, prodajom vozila i poljoprivrednih mašina, prelazi 462.000,00 KM.

Što se tiče otkrivanja nezakonitih radnji u pogledu uvoza i registracije vozila, Policijska stanica Kozarska Dubica, PU Prijedor, u septembru mjesecu ove godine, evidentirala je pokušaj registracije traktora marke „John Deere“ koji se nalazio na potragama INTERPOL-a. Potragu je raspisala R. NJemačka, a vrijednost predmetnog traktora iznosi 92.500,00 Eura. Policijski službenici PU Prijedor, u saradnji sa INTERPOL-om, preduzimaju sve mjere i radnje, u cilju rasvjetljavanja okolnosti raspisivanja potrage i utvrđivanja postojanja elemenata krivičnog djela izvršenog u vezi sa predmetnim traktorom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje