Nedjelja, 16. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Istraživanje pokazalo: Da li je dobro kažnjavati djecu udaranjem po stražnjici?

Često se na društvenim mrežama otvara rasprava oko odgoja djece i korelacije sa ,,dobijanjem batina” za ono što dijete pogrešno uradi.

Rezultati istraživanja provedenog na 800 mladih koji su agresivniji u svom ponašanju, pokazali su povezanost sa kažnjavanja sa takvim vidom ponašanja. Drugim riječima, udaranje po stražnjici, šamar i slična fizička kažnjavanja “nisu izašla iz raja” već uzrokuju da se djeca tokom odrastanja i starijoj dobi ponašaju agresivnije prema ljudima u svojoj okolini.

Jedan od zaključaka istraživanja je da će fizički kažnjavana djeca vjerojatnije biti agresivnija u ponašanju prema svojim partnerima i partnericama u ljubavnim vezama u budućnosti. Jedna od pet osoba tijekom istraživanja priznala je agresivnije ponašanje prema partnerima s kojima su u vezi, a 68 posto ispitanika tvrdilo je da su doživjeli neku vrstu fizičkog kažnjavanja tijekom odrastanja.

Istraživanje je pokazalo da nisu samo zlostavljana djeca ta koja će u kasnijoj dobi pokazivati znakove agresivnijeg ponašanja, već i djeca koju se udaralo po stražnjici, zaključak je istraživanja. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje