Ponedjeljak, 19. Mart 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

I u ovoj godini inspekcijski nadzor iz oblasti matičnih knjiga

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova će i u 2017. godini provoditi inspekcijski nadzor i kontinuirano sarađivati s kantonalnim inspektorima s ciljem pravilne i jednoobrazne primjene propisa iz ove oblasti, te davati upute i objašnjenja kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova, gradovima, općinama i drugima koji rade na poslovima matičnih knjiga i primjeni ovih propisa.

Federalna vlada je usvojila izvještaj o inspekcijskom nadzoru federalnih inspektora za matične knjige, lično ime i državljanstvo.

Tokom inspekcijskog nadzora je, uz ostalo, utvrđeno da je u svim kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova formirana kantonalna inspekcija i postavljen kantonalni inspektor za nadzor primjene propisa u oblasti matičnih knjiga. Postupci iz oblasti matičnih knjiga i ličnog imena iz kantonalne nadležnosti vođeni su uredno, uz određena odstupanja, pa je rješenjem federalnih inspektora naloženo otklanjanje nedostataka.

Radi pravilne primjene Zakona o matičnim knjigama i podzakonskih propisa, navedeno je u informaciji, inspekcijski nadzor u kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova treba provoditi tako da bude osiguran pravilan i zakonit rad kantonalnih inspektora za matične knjige i otklanjati utvrđene nedostatke i nepravilnosti.

S obzirom na upite općina/gradova, kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova i organa starateljstva potrebna je kontinuirana stručna obuka federalnih i kantonalnih inspektora, kao i predstavnika općina/gradova i centara za socijalni rad putem seminara.

Također je istaknuta potreba stalne saradnje i održavanja sastanaka predstavnika Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva inostranih poslova BiH, Ministarstva pravde BiH i Notarske komore Federacije BiH kako bi bili riješeni problemi prilikom upisa činjenica nastalih u inostranstvu, a koje se upisuju u matične knjige u Federaciji BiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,