Nedjelja, 17. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Granična policija BiH: Primjena Zakona o zaštiti tajnih podataka i nadzor nad postupanjem tajnim podacima

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić, zamjenik direktora Zijad Srabović, pomoćnik direktora za organizaciju i operacije Slobodan Krstić i njihovi saradnici primili su delegaciju Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH na čelu s predsjedavajućim Nikolom Špirićem u Glavnom uredu u Sarajevu 29.11.2016. godine.

Na sastanku se razgovaralo o primjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka i nadzoru nad postupanjem tajnim podacima u GPBiH.

Ovom prilikom prezentirane su dosadašnje aktivnosti u vezi sa certificiranjem i radom sigurnosnih službenika koji postupaju s tajnim podacima, izradom podzakonskih propisa u ovoj oblasti, načinom razmjene i zaštite tajnih podataka na nivou GPBiH i stanjem budžetskih sredstava namijenjenih za održavanje postojeće i nabavku nove opreme.

Istaknuto je da je GPBiH uspostavio Podregistar za zaštitu tajnih podataka u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka te da se što skorije treba riješiti problem izgradnje i uređenja prostorija u terenskim uredima budući da GPBiH planira budžetska sredstva za nabavku opreme.

Članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH pohvalili su rad GPBiH i izrazili zadovoljstvo dosadašnjom primjenom Zakona o zaštiti tajnih podataka, odnosno da ovaj proces evaluira i ide u dobrom smjeru.

Na kraju sastanka rečeno je da je dosadašnja saradnja Granične policije BiH, Državnog sigurnosnog organa, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH i drugih agencija za provođenje zakona dobra, ali da će se i dalje poduzimati potrebne mjere kako bi bila na još većem nivou.

Uz predsjedavajućeg Špirića, u posjeti su bili zamjenici predsjedavajućeg Bariša Čolak i Safet Softić, članovi Mirsad Mešić i Damir Bećirović, sekretarka Muamera Numić i stručni savjetnik Igor Bunić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,