Četvrtak, 24. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Genjac: SDA će tražiti ponovno prebrojavanje svih glasova pristiglih poštom i glasova u Srebrenici

Stranka demokratske akcije u ime koalicije SDA – SBB podnijet će sutra Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine zahtjev za ponovno prebrojavanje svih glasova pristiglih putem pošte, uključujući i one koji su stigli nakon 4. oktobra, a na kovertama imaju pečat da su isporučene na dan izbora, 2. oktobra, te glasova sa svih biračkih mjesta u opštini Srebrenica, potvrdio je u razgovoru za Anadolu Agency (AA) Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA.

Genjac je rekao kako SDA ima generalne prigovore na utvrđene rezultate Centralne izborne komisije BiH od ponedjeljka 17. oktobra, a koje se odnose na pitanje glasova pristiglih poštom i pitanje ažurnosti biračkog spiska.

”Što se tiče glasova putem pošte Izborni zakon Bosne i Hercegovine je izričit. Glasački listić je važeći ako je u koverti koja ima pečat ne kasnije od dana izbora, odnosno da je najkasnije na dan izbora poslat iz zemlje glasača, a to je u ovom slučaju 2. oktobar. I Izborni zakon BiH ništa više o toj temi ne dodaje. Znači Centralna izborna komisija BiH koja usvaja podzakonske akte i pravila za provođenje zakona mora sačiniti ta pravila i akte u skladu sa Izbornim zakonom BiH, a ne može tim aktima mijenjati zakon. Ako u Izbornom zakonu BiH stoji da je važeći glasački listić koji ima pečat na dan izbora, onda pravilnik mora odraziti tu zakonsku normu. Ne može pravilnik Centralne izborne komisije BiH arbitrarno presuditi da važe samo one koverte koje stignu samo dva dana poslije izbora i na taj način uvažiti samo glasove iz Srbije i Hrvatske, a sve ostale kao što je Skandinavija, Evropa, Amerika odbaciti administrativnom mjerom i na taj način uskratiti zagarantovano biračko pravo jednom značajnom broju birača”, rekao je Genjac.

Tu naveo je Genjac, će biti podnijet zahtjev CIK-u BiH da se svi glasovi pristigli putem pošte ponovno prebroje uključivo sve glasačke listiće koji imaju pečat na dan izbora, 2. oktobra, dakle, sve što je stiglo, a to je više od 2.000 glasačkih listića pristiglih putem pošte koji su ocijenjeni spornim.

Naime, CIK BiH je na sjednici u nedjelju navečer odbio prebrojavanje 2.000 glasova koji su pristigli nakon 4. oktobra koji je u skladu sa Pravilnikom CIK-a BiH krajnji rok do kada se primaju glasački paketi putem pošte iz inostranstva.

Genjac je naveo da politički subjekti mogu tražiti ponovno prebrojavanje u na jednom biračkom mjestu ili u jednoj izbornoj jedinici ili biračkom mjestu.

”Mi sada tražimo prebrojavanje svih glasova pristiglih putem pošte. Jer to ima odraz i na opštinu Srebrenica i na opštinu Vukosavlje, ali i na ostale opštine i općine. U Vukosavlju je 20 glasova odlučilo u izboru za načelnika, a iz Vukosavlja ima značajan broj birača koji su glasali za aktuelnog načelnika Elvira Hadžiomerovića, a čiji su glasovi odbačeni”, rekao je Genjac.

Druga stvar, naglasio je predsjednik Glavnog odbora SDA je opća neažurnost biračkih spiskova na osnovu koje su moguće zloupotrebe i koje su učinjene.

”Imamo pouzdane dokaze da su masovno učinjene zloupotrebe po osnovu neažurnog biračkog spiska na području Srebrenice. Naime, sa biračkog spiska nisu uklonjeni oni koji nemaju važeće lične isprave, nisu uklonjeni oni koji su umrli i Centralna izborna komisija BiH nije birački spisak uporedila sa evidencijom koju posjeduje Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) gdje postoji evidencija prijava prebivališta, ličnih karata… Imamo značajan broj osoba na biračkom spisku koji imaju nevažeće lične isprave i koji su umrli, a nalaze se na biračkom spisku. To je opet odgovornost matičnih ureda. Pregledavajući zapisnike i evidenciju sa biračkih mjesta u Srebrenici ustanovili smo da na pojedinim biračkim mjestima kao što su Crnići, koje je 100 postotno srpsko naselje, najmanje 30 posto glasača koji su glasali imaju isti ili sličan potpis. Druga stvar je, ustanovili smo već konkretne slučajeve birača koji su glasali a nemaju važeće lične dokumente”, istakao je Genjac.

Dakle, naglasio je ”sve te činjenice potkrijepit će dokazima i zahtijevati od Centralne izborne komisije BiH ponovno brojanje glasova na svim biračkim mjestima u Srebrenici”.

To će, veli, tražiti, kao SDA politički subjekt SDA-SBB koja je imala kandidate za Skupštinu opštine Srebrenica.

”Smatramo da smo na taj način i sa glasovima poštom ostećeni za broj odbornika, i sa neregularnostima na redovnim biračkim mjestima i zato tražimo ponovno prebrojavanje glasova na svim biračkim mjestima u Srebrenici”, naveo je Genjac.

Kao primjer naveo je da svega 12 glasova odlučuje o tome ko će preći izborni prag i učestvovati u raspodjeli mandata za SO Srebrenica. Tvrdi kako je SDA odbacivanjem glasova pristiglih putem pošte, njih nešto više od 2.000 ta politička stranka oštećena za 300 do 400 glasova posebno onih pristiglih iz SAD-a. To je, navodi, Genjac faktor koji odlučuje parlamentarnu većinu u SO Srebrenica.

”Dodatni razlog našeg zahtjeva za ponovno brojanje glasova u Srebrenici je upad policije u zgradu SO Srebrenica i jedan period koji je trajao 15 sati kada Opštinska izborna komisija nije imala pristup izbornom materijalu. Naravno nezavisni kandidat za načelnika opštine Ćamil Duraković će pripremati svoj poseban zahtjev sa argumentacijom sa kojom on raspolaže. A, mi ćemo kao koalicija podnijeti svoje zahtjeve kao politički subjekt i tražiti da se evidentirane greške i nepravilnosti isprave”, rekao je Genjac.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje