Četvrtak, 26. April 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Federalni ministar unutrašnjih poslova pokrenuo disciplinski postupak protiv šefa kabineta

Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara privremeno je suspendovao te pokrenuo disciplinski postupak protiv šefa kabineta  Hajradina Mekića, a na osnovu informacija Interpola o Mekiću.

Preventivna suspenzija po Zakonu o državnoj službi u Federaciji BiH trajat će do okončanja postupka.

Iz Ministarstva navode da, s obzirom na povjerljivost informacija Interpolovih podataka dostavljenih FUP-u sredinom prošle sedmice nakon čega je odmah uslijedila navedena suspenzija, detalje o razlozima nisu u mogućnosti navoditi.

S tim u vezi, demantuju pisanje portala  o razlozima suspenzije.

Dodaju da je u spornom članku kao razlog suspenzije navedena “Mekićeva muljaža sa izdavanjem državljanstava stranim državljanima”, što nije tačna informacija, kao ni dovođenje Mekića u vezu sa sudskim procesom protiv Nasera Keljmendija.

Također, tvrde da nije tačna sljedeća teza:  “Nezvanično, Mekić koji već dugo slovi za poslušnika i vojnika SDA (nešto malo i kratko “vrtio” se i oko Stranke za BiH u vrijeme dok je ministar unutrašnjih poslova Federacije bio Muhidin Alić), direktno je suspendovan po zahtjevu i nalogu Interpola”.

Naglašavaju da je Mekić suspendovan na zahtjev ministra Čampare, a ne na zahtjev Interpola.

Pojašnjavaju da je Hajradin Mekić 2006., u vrijeme mandata Mevludina Halilovića, zasnovao radni odnos u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova na poslovima stručnog savjetnika, a u 2008., u vrijeme mandata Muhidina Alića i Predraga Kurteša, obavljao je dužnost šefa Kabineta ministra. Na toj pozicij ostao je sve do sredine prošle sedmice, kada je i suspendovan.

Napominju da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja razmjenjivati podatke sa Interpolom, ali radi zaštite interesa daljnje istrage ne mogu iznositi u javnost detalje istrage u ovom predmetu.

Osim toga, ističu da je u tekstu na portalu novi.ba navedeno: “u cilju pravovremenog i tačnog informiranja javnosti, pokušali smo saznati obračajući se upitom MUP-u FBiH o trenutnom statusu koji Hajradin Mekić uživa u toj instituciji”, čime je obmanjena javnost ne navodeći da se novinar portala novi.ba u upitu pozvao na Zakon o slobodi pristupa informacijama BiH, kao i da je kontaktirao Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Odsjek za odnose sa javnošću i da je u razgovoru sa službenikom za informisanje obavješten da je novinarski upit upućen e-mailom,  danas 1. decembra 2016. na adresu: press@fmup.gov.ba zaprimljen u navedenom Odsjeku i da je odgovoreno kako će, u skladu sa rokovima koji su propisani u članu 14. Zakona o slobodi pristupa informacijama Federacije BiH (Službene novine Federacije BiH broj: 32/01 i 48/11) biti dostavljena tražena informacija.

“Zbog neprofesionalnog odnosa portala novi.ba i iznošenja netačnih informacija oštećen je ugled federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare, kao i institucije kojom rukovodi, stoga ćemo podnijeti tužbu za klevetu protiv portala novi.ba, odgovornih rukovodilaca i autora teksta”, saopćeno je iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,