Srijeda, 17. Oktobar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dodik za DW: Nikakve koristi nemamo od BiH (VIDEO)

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, u intervjuu za DW izjavio je da referendum o nezavisnosti tog entiteta trenutno nije institucionalna tema. On međutim tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

“Referendum nije na dnevnom redu“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u ekskluzivnom razgovoru za DW.

“Nijedan organ, nijedna institucija u RS to nema na svom dnevnom redu. Špekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije“, rekao je Dodik u razgovoru koji je sniman sredinom oktobra – dakle prije nego što je region uzburkao intervju DW sa bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem.

Dodik istovremeno tvrdi da je BiH propala država i napominje da Srbi „nisu bez alternative“.

“Mi nismo avanturisti kako nas mnogi predstavljaju. Nismo ni zaglupljeni nacionalisti. Dakle ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem djelimično prihvaćena stvar“, rekao je Dodik dodajući da radi „na stvaranju tog političkog okruženja.“

Da li će održati referendum o nezavisnosti RS ukoliko Dejtonski sporazum ne funkcioniše onako kako on misli da treba Dodik je odgovorio da o tome sanja.

„Čim imam u promilima šansu, ja bih to održao.“ Dodik takođe tvrdi da BiH neće opstati ni u kakvom obliku.

Dodik je rekao kako Srbima odgovara Dejtonski sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmenjen. „Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara. Ali to niko neće da čuje“, kaže Dodik za DW.

Ostatak intervjua pročitajte na linku OVDJE.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje