Subota, 23. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dodik: Odluka Ustavnog suda BiH direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da je bilo poznato i prije odlučivanja i zasjedanja Ustavnog suda BiH kakvu će odluku donijeti u vezi s rezultatima referenudma u RS-u.

“Ništa drugačije od ovakve  odluke Ustavnog suda BiH i nismo mogli očekivati. To je direktan udar na demokratsko pravo jednog naroda i demokratiju za koju se zalaže i koju sprovodi RS”, ustvrdio je, između ostalog,  Dodik u prvom reagiranju za banjalučki Glas Srpske.

Predsjednik Komisije za provođenje referendum o Danu RS-u Siniša Karan također tvrdi da je Ustavni sud BiH „prevazišao sebe u nelegitiminim odlukama“.

“Uobičajno je da se sve odluke donose uime naroda, samo Ustvani sud BiH donosi odluke koje su i iznad i protiv naroda i građana, u ovom slučaju RS-a”, tvrdi on i navodi da će institucije RS-a “iznaći način da ispoštuju volju građana da se 9.januar proslavlja kao Dan RS-a”.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je poništio rezultate referenduma održanog 25. septembra 2016. godine zato što je referendum proveden na osnovu Odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. za koju je Ustavni sud BiH utvrdio da nije u saglasnosti s Ustavom BiH.

Ovaj sud je usvojio zahtjev Bakira Izetbegovića, člana Predsjedništva BiH, i drugih “za rješavanje ustavnopravnog spora s entitetom Republika Srpska” u vezi s Odlukom o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine.

Utvrđeno je da navedena odluka o raspisivanju republičkog referenduma nije u saglasnosti s članom I/2. i članom VI/5. Ustava BiH zato što je tom odlukom utvrđeno referendumsko pitanje o kojem već postoji konačna i obavezujuća odluka Ustavnog suda kao institucije BiH, a takvu odluku su dužni poštovati svi organi i institucije javne vlasti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,