Subota, 26. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Distribucija vakcina protiv bolesti kvrgave kože počela jučer u BiH

Distribucija vakcina veterinarskim organizacijama u Bosni i Hercegovini protiv bolesti kvrgave kože počela je jučer, a nakon toga se očekuje početak preventivne vakcinacije goveda protiv ove bolesti na području BiH, saopćeno je iz Ureda za veterinarstvo BiH.

Taj ured je u saradnji i uz saglasnost nadležnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH, izradio Program preventivne vakcinacije goveda protiv bolesti kvrgave kože, kojim je predviđena obavezna vakcinacija goveda na cijelom području BiH i date detaljne upute o načinu provođenja vakcinacije i izvještavanja. Zbog što efikasnijeg provođenja programa, napravljene su zone vakcinacije.

U zoni A su općine: Berkovići, Milići, Bileća, Mostar, Bratunac, Neum, Centar Sarajevo, Nevesinje, Čajniče, Novi Grad Sarajevo, Čapljina, Novo Goražde, Čitluk, Novo Sarajevo, Foča, Olovo, Foča (FBiH), Osmaci, Gacko, Pale, Goražde, Pale (FBiH), Hadžići, Ravno, Han Pijesak, Rogatica, Istočna Ilidža, Rudo, Istočno Novo Sarajevo, Sokolac, Istočni Mostar, Srebrenica, Istočni Stari Grad, Stolac, Ilidža, Šekovići, Ilijaš, Trnovo (FBiH), Kalesija, Trnovo (RS), Kalinovik, Višegrad,
Kladanj, Vlasenica, Konjic, Zvornik, Ljubinje i Živinice.

Vakcinacija će se provesti živim atenuiranim homolognim vakcinama koje su nabavljene iz donacije Banke vakcina Evropske unije i vakcinama koje će biti nabavljene iz donacije švedske Side za nabavku dijela potrebnih količina vakcina.

Prvi kontingent od 100.000 doza vakcina dostavljen je 17. aprila od Banke vakcina Evropske unije. Vakcine su korišćene kako u zemljama Evropske unije tako i zemljama susjedima Bosni i Hercegovini. Vakcinacija će početi u Zoni A.

Na terenu će je provoditi veterinarske organizacije u skladu s planovima distribucije, koji su svaki za svoje područje pripremila nadležna tijela entiteta i Brčko distrikta BiH i ona snose troškove vakcinacije.

Ured za veterinarstvo BiH će u saradnji s nadležnim tijelima entiteta i Brčko distrikta BiH nadzirati provođenje vakcinacije i izvještavanje donatorima.

U toku 2016. godine bolest kvrgave kože proširila se na gotovo sve zemlje u regionu i izazvala ozbiljne socioekonomske posljedice. Zbog blagovremenog djelovanja i preventivnih mjera u toku 2016., bolest nije zabilježena na području Bosne i Hercegovine. Sve zemlje u kojima je bolest utvrđena provele su vakcinaciju, uključujući i Hrvatsku gdje je to učinjeno preventivno bez prethodnog utvrđivanja bolesti.

Budući da su se pojavila nova žarišta u toku 2016. i 2017. godine kod nevakcinisanih životinja u zemljama koje su provele vakcinaciju, evidentno je da virus i dalje cirkuliše na ovom području.

Bolest je utvrđena u toku 2016. na granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, zbog čega je odmah formiran Zajednički centar za kontrolu bolesti budući da su dijelovi Bosne i Hercegovine bili u zoni ugroženog područja.

Iz tog razloga, a na osnovu iskustava drugih zemalja i preporuka eksperata Evropske komisije, konstatovana je neophodnost preventivne vakcinacije u BiH. U skladu s tim je 17. marta ove godine, uz saglasnost nadležnih tijela entiteta i Brčko distrikta BiH, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH donio odluku o uvođenju vakcinacije goveda protiv bolesti kvrgave kože. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,