Četvrtak, 21. Februar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Dan u bolnici za neosigurane košta od 50 do 100 KM

U Federaciji BiH bez zdravstvenog osiguranja je više od 200.000 građana. Pokazuju to podaci nevladine organizacije „Inicijativa i civilna akcija. Ništa bolja situacija nije ni u Republici Srpskoj, gdje je bez zdravstvene zaštite oko 250.000 osoba.

“Tu brojku čini više kategorija, jedna od kategorija jeste što mi u FBiH još uvijek imamo rok za prijavu na biro za zapošljavanje, osoba koja traži posao treba da se prijavi na biro za zapošljavanje, međutim, ako se ne prijavi u roku od 30 dana, oni će biti na birou ali neće imati zdravstveno osiguranje”, kazao je gostujući u emisiji Danas koja se emituje na Alfa TV,  koordinator mreže ICVA Milan Mirić.

Mirić ističe da, kada je riječ o prijavama na biro, u FBiH postoji jedna stavka koje nema u RS-u.

“Ta odredba vremenskog roka nema u RS-u tako da odmah pravimo i diskriminaciju. Ono što mi zagovaramo 4-5 godina jeste da se ukine taj rok i nedavno smo imali inicjativu da se u Zakonu o zdravstvenom osiguranju izbaci iz člana 19 taj vremenski rok koji je potreban, opravdanje Ministarstva jeste da dolazi novi Zakon, pa kada bude novi Zakon biće i to”, rekao je Mirić, naglasivši da dan za neosigurane osobe proveden u bolnici košta od 50 do 100 konvertibilnih maraka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,