Srijeda, 19. Septembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

BIHAMK: Pokrenut projekat “Spasilački list za vozilo i vozača”

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) kreirao je i pokrenuo projekat “Spasilački list za vozilo i vozača” koji za cilj ima lakše spašavanje vozača u saobraćajnim nesrećama.

“Kako bismo spasilačkim timovima dali cjelovitu informaciju kreirali smo spasilački list za vozača i vozilo, na kojem se sa jedne strane nalazi standardizirani A4 spasilački list kreiran od proizvođača vozila (proizvođači vozila ne snose odgovornost za naknadne prepravke vozila – kao što su ugradnja plina, dodatnih sjedišta i sl.), dok se sa druge strane nalaze osnovne medicinske informacije o vozaču (ime i prezime, godište rođenja, krvna grupa, alergije i sl.)”, naveli su u BIHAMKU.

U slučaju da jedno vozilo koristi više osoba (npr. supruga i suprug), moguće je posjedovanja više spasilačkih listova za vozača.

Osnovni cilj ovog projekta jeste pomoć hitnim službama spašavanja prilikom vršenja intervencija oslobađanja i zbrinjavanja unesrećenih u saobraćajnim nezgodama.

Realizacija projekta “Spasilački list za vozilo i vozača” finansiran je od strane BIHAMK-a , Svjetske automobilističke asocijacije (FIA), JP Cesta FBiH, dok je pokrovitelj projekta Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

U okviru navedenog projekta izvršeno je kreiranje web aplikacije spasilački list za vozilo, u sklopu koje se nalazi većina marki i modela koji se mogu naći na tržištu u Europi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta.

Izvšena je obuka pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, uposlenika koji obavljaju tehničke intervencije Federalne uprave civilne zaštite, Civilne zaštite KS, kao i vatrogasne brigade koja se nalazi u sastavu javnog preduzeća Autoceste FBiH, dok su sa navedenim projektom upoznati u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS.

U narednom periodu planirano je proširenje projekta na cijelu teritotiju BiH, te nastavak edukacije uposlenika MUP-ova, vatrogasnih brigada i hitne medicinske pomoći. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje