Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

BiH ima ispravan i kontinuiran monitoring kad je u pitanju ispravnost hrane i vode za piće

Preuzmite sliku

Stručnjaci iz oblasti zdravstva poručili su danas da Bosna i Hercegovina ima ispravan i kontinuiran monitoring kad je u pitanju ispravnost hrane i vode za piće što omogućava blagovremeno reagiranje u situacijama kad je to neophodno.

U povodu Svjetskog dana zdravstva koji je ove godina posvećen sigurnosti hrane, pomoćnik federalnog ministra zdravlja Goran Čerkez na pres-konferenciji u Sarajevu podsjetio je da je, s tim u vezi, BiH na evropskom nivou, javlja Fena.

– Sam sistem ranog uzbunjivanja je bitan. Sumnji u ispravnost će biti, ali je bitno da je monitoring dobro uspostavljen i da ne dođe do ozbiljnijih problema u vezi sa zaštitom zdravlja stanovništva – kazao je.

Predstavnica Zavoda za javno zdravstvo FBiH Aida Filipović – Hadžiomeragić kaže da je u FBiH statistika u prošloj godini zabilježila samo dvije epidemije bolesti izazvanih trovanjem hranom u kojima je bilo ukupno 37 oboljelih, a i druge crijevne zarazne bolesti bilježe stalni trend pada.

– To je indikator da radimo dobro, da smo na pravom putu, posebno ako se uzme u obzir činjenica da su BiH prošle godine zadesile situacije poput poplava – kazala je.

Nihada Ahmetović iz Agencije za sigurnost hrane BiH ocijenila je da bh. građani mogu biti zadovoljni nivoom kvalitete hrane posebno zahvaljujući uključenosti zdravstvenog sektora i odgovornosti za zdravlje, a najviši procent neispravnih uzoraka je u vodi za piće.

– Procent neispravnih uzoraka hrane u prosjeku je između četiri i pet posto. Ono što nam je problem jest voda za piće, uvijek je neispravnih uzoraka najviše upravo u toj oblasti – kazala je.

Stručnjaci su podsjetili da u vrijeme poplava koje su prošle godine zahvatile BiH, nije bilo povećanih infekcija, crijevnih niti zaraznih bolesti što je postignuto upravo zahvaljujući dobroj kontroli i educiranosti stanovništva o postupanju u tim situacijama.

Na ovogodišnji Svjetski dan zdravlja Zavod za javno zdravstvo FBiH stručnjake je okupio na skupu nazvanom “Od farme do trpeze”. Namjera je bila da se promovira sigurnost hrane i pet ključnih elemenata bitnih za očuvanje njene sigurnosti (održavanje čistoće, odvajanje sirovog od kuhanog, temeljito kuhanje hrane, čuvanje hrane na sigurnim temperaturama, korištenje sigurne vode i sigurne sirove namirnice).

Između ostalih dešavanja za 7. april – Svjetski dan zdravlja, Asocijacija XY tradicionalno je, u suradnji s Udruženjem “Naš Tim”, danas u Sarajevu i Banjoj Luci organizirala akciju koja je usmjerena na podizanje nivoa svijesti građana o važnosti očuvanja zdravlja i promoviranja zdravih stilova života.

(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje