Nedjelja, 16. Decembar 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Austrijanci od svih država Zapadnog Balkana najviše žele BiH u EU

Uoči sutrašnjeg predstavljanja izvještaja o napretku zemalja kandidata, u Austriji blago raste podrška prijemu zemalja zapadnog Balkana u EU, dok istovremeno postoji jasno odbijanje članstva Turske.

“Evropska komisija sutra predstavlja godišnji izvještaj o zemljama zapadnog Balkana i Turske. Od pristupanja Hrvatske EU prije pet godina, tema proširenja za Austrijance je pala u drugi plan. Podrška pojedinim kandidatima na zapadnom Balkanu, uz blago poboljšanje, i dalje je na niskom nivou, ali je interesantno da opada odbijanje”, ukazuje Paul Schmidt, generalni sekretar Austrijskog društva za evropsku politiku (OeGfE).

On je, povodom ispitivanja koje je proveo OeGfE, rekao da postoji jedinstven stav po pitanju potencijalnih kandidata s Balkana, izuzev Turske, čije članstvo u EU nailazi na veliko odbijanje.

Pristupanje Bosne i Hercegovine EU podržava 31 posto Austrijanaca, a istovremeno 36 posto odbija članstvo te zemlje, dok je 24 posto reklo da im je potpuno svejedno hoće li ta zemlja postati članica Unije ili ne.

U slučaju Srbije, 29 posto podržava članstvo, dok 45 posto odbija pristupanje, a 15 posto je ravnodušno po pitanju prijema u Uniju.

Slično je i po pitanju Crne Gore, pošto 27 posto Austrijanaca podržava članstvo, 39 posto ga odbija, a 24 posto kaže da im je svejedno.

Kada je riječ o Makedoniji, 26 posto podržava članstvo, 41 posto ga odbija i 25 posto je ravnodušno.

Interesantno je da, kada je riječ o mogućem članstvu Albanije i Kosova, Austrijanci imaju isti stav, po 23 posto podržava članstvo, 46 posto je protiv, a 22 posto kaže da im je svejedno.

Na drugoj strani, kada je riječ o Turskoj, samo devet posto podržalo bi članstvo te zemlje u EU, dok 76 posto odbija pristupanje Ankare Uniji, a 13 posto kaže da im je svejedno. (Blic.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,