Četvrtak, 21. Juni 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Austrija i BiH potpisale sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i sporta

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar vanjskih poslova Austrije Sebastian Kurz potpisali su  u Beču sporazum o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke, sporta i mladih između Austrije i Bosne i Hercegovine, a ceremoniji je prisustvovao i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Kurz je prilikom potpisivanja izjavio da u Austriji živi više od 200.000 ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji predstavljaju važan segment austrijskog društva.

“Ta zajednica je primjer dobro integrirane zajednice, koja je istovremeno zadržala svoj identitet. Austrija je najveći investitor u Bosni i Hercegovini, a vaša dijaspora kroz svoje predstavnike ima važan udio u tome. Stoga smo posebno zadovoljni što možemo reći da je godina kulturne saradnje između Bosne i Hercegovine i Austrije doprinijela još većem zbližavanju naših dviju zemalja”, istakao je austrijski ministar, javlja BHRT.

Potpisivanje sporazuma prethodilo je svečanom koncertu Sarajevske filharmonije koji se večeras održava u glavnom gradu Austrije, u koncertnoj dvorani Hora bečkih dječaka. Za ovaj koncert vlada velik interes, a prisustvovat će mu visoki zvaničnici i bh. građani, javlja BHRT.

Osmanović je istakao kako taj koncert na najbolji način dokazuje da kultura gradi mostove i briše granice.

“Godinu 2016. smo započeli na prelijep način u Sarajevu, svečanim otvaranjem događaja pod nazivom Godina kulture BiH – Austrija. Tom prilikom Bosnu i Hercegovinu je posjetio ministar Sebastian Kurz i svojim ličnim prisustvom dao doprinos događaju i tada je potpisan Sporazum o naučno-tehnološkoj saradnji između naše dvije države. Danas ovdje u Beču imam čast i zadovoljstvo da je ministar Kurz ponovo s nama i da je potpisan još jedan važan sporazum o saradnji koji će biti posebno važan za naše kulturne radnike, kao i za oblast sporta, obrazovanja, nauke i mladih. Cijenim da je ovim na najbolji način okrunjena godinja saradnje pod motom “da se bolje upoznamo”, kazao je Osmanović.Okupljenima se obratio i austrijski ambasador u BiH Martin Pamer koji se u duhu dobrog domaćina gostima obratio na našem jeziku, naglasivši da se, zahvaljujući bogatoj kulturnoj saradnji, i sam ponekad osjeća kao Bosanac i Hercegovac. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,