Subota, 26. Maj 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

13 godina od smrti prvog predsjednika BiH

Polaganjem cvijeća na šehidskom mezarju Kovači, na centralnom mezaru šehidima Bosne i Hercegovine i turbetu rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića, danas će biti obilježeno trinaest godina od smrti prvog predsjednika Predsjedništva nezavisne i demokratske Bosne i Hercegovine i prvog predsjednika Stranske demokratske akcije, javlja Fena.

U organizaciji JU Muzej “Alija Izetbegović” večeras će u sarajevskoj Vijećnici biti održana i prigodna akademija.

Također, sudionici Trećeg biciklističkog maratona “Alija Izetbegović” stigli su u Sarajevo, u okviru programa obilježavanja 13. godišnjice smrti Alije Izetbegovića, kako bi položili cvijeće na njegov mezar na Kovačima.

Maraton je organizirao rekreativno biciklistički klub “Japod” iz Bihaća u saradnji s Muzejom “Alija Izetbegović”, a u znak sjećanja na Aliju Izetbegovića već treću godinu za redom biciklisti iz Bihaća prelaze 310 km dugu etapu da bi odali počast prvom predsjedniku.

Alija Izetbegović je rođen 1925. godine u Bosanskom Šamcu, ali se 1928. porodica Izetbegović seli iz Bosanskog Šamca u Sarajevo, gdje Izetbegović završava mušku realnu gimnaziju.

Zbog političkog djelovanja komunistički režim ga je prvi put osudio 1946. godine na tri godine zatvora. Po izlasku iz zatvora Izetbegović je dilomirao pravo.

Po drugi put je osuđen na čuvenom sarajevskom procesu muslimanskim intelektualcima 1983. godine, ovaj put na 14 godina zatvora, ali je pušten 1988. godine kada već dolazi do erodiranja komunističkog sistema.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1990. godine Izetbegović je izabran za člana, a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Iz zdravstvenih razloga, u oktobru 2000. godine podnio je ostavku na mjesto u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine.

Za svoj politički rad dobio je niz priznanja, uključujući medalje Centra za demokratiju iz Washingtona (SAD), titulu počasnog doktora pravnih nauka za doprinos zaštiti ljudskih prava i uspostavu mira istanbulskog Marmara univerziteta, prestižnu nagradu za unapređenje ljudskih prava foruma u Crans Montani… (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,