Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zvanično: BiH nije ispunila uvjete i ide na “crnu listu”

Preuzmite sliku

Upozorenje Moneyvala o Bosni i Hercegovini ostaje na snazi, nakon što Dom naroda BiH danas nije usvojio oba neophodna zakona, potvrdio je danas za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Jaime Rodriguez iz press službe Vijeća Evrope.

Prema njegovim riječima, oni su danas dobili informaciju da svih neophodni uvjeti, a to jeste usvajanje Zakona o spriječavanju pranja novca i izmjene Krivičnog zakona nisu ispunjeni, te zbog toga Komitet eksperata za nadzor nad borbom protiv pranja novca i finansiranja terorizma nastavlja sa procedurom.

Oni su još 1. juna ove godine članicama poslali upozorenje da BiH neispunjava međunarodne standarde te da poduzmu posebne mjere opreza pri svim transakcijama sa našom državom. Upozorenje je poslano ka više od 30 država.

No, na zahtjev BiH, Moneyval je odgodio daljnju proceduru obavještavanja krovnog tijela u svijetu „Financial Action Task Force“ – FATF i svih ostalih država do danas, nadajući se da će uvjeti biti ispunjeni.

Međutim, Rodrigez za Patriu kaže kako je očito da uvjeti nisu ispunjeni te da više nema razloga za bilo kakve odgode.

– Mi ćemo obavjestiti naše članice i partnere i to smo obavezni učiniti. Isto ćemo uraditi i u korespodenciji sa FATF-om. Upozorenje ostaje na snazi sve dok se uvjeti Moneyvala ne ispune – naveo je Rodrigez.

Ukoliko FATF odluči da svoje članice obavjesti o ovom slučaju, to će značiti da BiH dolazi na listu zemalja koje nepoštuju međunarodne standarde, odnosno, na „crnu listu“, na kojoj su države poput Irana ili Sjeverne Koreje, javlja NAP.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,