Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Zbog sive ekonomije BiH gubi oko milijardu KM godišnje!

Preuzmite sliku

Studija o stanju sive ekonomije, koju su danas u Sarajevu predstavile kompanije MasterCard i Ernst & Young, pokazala je da je nivo sive ekonomije u BiH u 2014. iznosio 25,5 posto BDP-a, a da sektor hrane, pića i cigareta u toj brojci učestvuje sa 42 posto.

Direktorica prodaje MasterCarda za BiH, Crnu Goru i Srbiju Jelena Ristić izjavila je da su u fokusu te kompanije elektronska plaćanja koja su na mnogim tržištima, dokazano, pozitivno utjecala na smanjenje sive ekonomije.

“Siva ekonomija nije problem samo zemalja u razvoju, već i razvijenog svijeta, što su pokazali i rezultati studije Evropske komisije iz 2014., da je izgubljeno 160 milijardi eura neprijavljenog poreza”, istakla je Ristić, prenosi Fena.

Dodala je da su prednosti elektronskog plaćanja za korisnike brže, jednostavnije i sigurnije plaćanje, za trgovce povećanje prihoda smanjenjm troškova upravljanja gotovinom, dok je finansijskim institucijama olakšano svakodnavno poslovanje, a državne mogu pratiti tragove transakcija, što pozitivno utječe na rast BDP-a i smanjenje sive ekonomije.

Marek Rožkrut, šef sektora za ekonomsku analizu kompanije Ernst & Young, precizirao je da siva ekonomija u BDP-u BiH učestvuje s 25,5 posto i da je značajna većina te sive ekonomije uzrokovana plaćanjem gotovinom.

Naglasio je da je upravo taj segment sive ekonomije odgovoran za gubitak budžetskih prihoda od najmanje 1,1 milijardu KM. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,